BiH: Banke ilegalno povećavale kamate na štetu klijenata

BiH: Banke ilegalno povećavale kamate na štetu klijenata
Ovo je druga drugostupanjska presuda u korist Federalne uprave za inspekcijske poslove, koja je potvrdila da je ova banka 2009. godine nelegalno povećavala kamate građanima, te da je zbog toga dužna platiti kaznu od 9.000 KM.

Prije toga je i Županijski sud u Bihaću donio slično rješenje i naložio UniCredit banci da mora platiti 5.000 maraka kazne.

- Uskoro očekujemo drugostupanjske presude županijskih sudova u Tuzli i Mostaru. Ne želim ništa prejudicirati, no smatram da se neće razlikovati od ovih koje sad imamo. Mi smo već i sad postigli svoj cilj i dokazali i pokazali bankama da se ne mogu tako ponašati, a da prođu nekažnjeno - kazao je za Dnevni Avaz Josip Bašić, pomoćnik direktora za žalbe i pravnu zaštitu Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Slične parnice, doduše na općinskim sudovima, vode se i protiv Raiffeisen te Intesa Sanpaolo banke. Međutim, bez obzira na presude koje su dobili, Uprava ne može naložiti bankama da nadoknade štetu građanima, već da to mogu uraditi samo nadležni sudovi.

- Na osnovu pozitivnih rješenja sudova u korist Uprave oštećeni građani mogu pokretati privatne parnice i tražiti naknadu štete koja im je nanesena neopravdanim podizanjem kamata, što je dovelo do povećanja rata za kredite, uglavnom namjenske, stambene. Ustvari, ova rješenja mogu biti jedan od materijalnih dokaza na sudu - objašnjava Bašić.

Izvor:[Dnevni avaz]