BHANSA raspisala čudan natječaj, čini se da uvjete mogu ispuniti samo odabrani

BHANSA
Ilustracija hercegovina.info

U tijeku je poziv BHANSA-e  za dostavu ponuda za javnu nabavku usluge na području odnosa s javnošću, kriznog komuniciranja i kriznog PR-a, a za koje je predviđeno 60 tisuća maraka bez PDV-a. 

Zanimljivo, upravo je jedan od uvjeta da ponuđač ima prethodno zaključen ugovor na navedeni iznos.

Natječaj za vanjske usluge koje bi trebale biti pod ingerencijom vlastitih službi

Opis usluga bi obuhvaćao pisanje i objavu PR članaka na printanim medijima, PR događaje, krizno komuniciranje, savjetovanje pri zakupu elektronskih i pisanih medija, briga o integritetu institucije, press konferencije te još niz aktivnosti koje su u većini javnih ili privatnih ustanova pod ingerencijom Ureda za odnose s javnošću ili pak marketing službe.

Uz to, iza BHANSA-e je nešto manje plodno razdoblje koje je ponajprije uvjetovano pandemijom koronavirusa. Zbog navedenog su se morali i kreditno zadužiti. Procijenjena vrijednost iznosila je milijun i pol maraka, a prvi LOT odobren je Unicredit banci koja će ovu ustanovu kreditirati s nešto više od 800 tisuća maraka bez PDV-a.

Zbog navedene financijske situacije, ali i činjenice da traže usluge vanjskih ponuđača za izvršavanje onih koje su u domeni već postojećih odjela, portal hercegovina.info je od BHANSA-e tražio odgovore na nekoliko pitanja.

Pitali smo - nisu imali komentar

Jedno od ključnih je “zbog čega je dodan uvjet da ponuđač mora imate najmanje jedan Ugovor sklopljen isključivo za potrebe Odnosa sa javnošću - PR, ili više Ugovora čija zbirna vrijednost iznosi ne manje od 60.000 KM bez PDV-a, te čiji je predmet odnosi s javnošću, odnosno PR? Ne smatrate li da ovakvi uvjeti utječu na transparentnost natječaja i da su isključivi i ne potiču konkurenciju?”.

Zanimalo nas je i na koji vremenski rok će biti potpisan ugovor te zašto bi iznos od 60.000 KM bez PDV-a bio referentan u ovom natječaju s obzirom da i ugovori nižih vrijednosti mogu imati veći obujam posla od onog navedenog u opisu natječaja?

Za kraj nas je zanimalo, znači li ovo da BHANSA nema ovakav kadar unutar trenutnih struktura i je li ovo financijski dugoročno bolje rješenje od zapošljavanja osobe/osoba s navedenim kvalifikacijama?

Iz BHANSA-e su odgovorili da nemaju komentar na navedeni upit dok je natječaj u tijeku.