BHANSA proćerdala 300 tisuća na proslavu, a pola godine poslije traži pomoć

Davorin Primorac
Fena

Proslavu u ljetnikovcu Radobolja u prosincu ove godine BHANSA je platila 300 tisuća maraka. Pjevali su Halid Bešlić, Nina Badrić, Aleksandra Radović i Ana Rucner. Program je vodio Tarik Filipović. Sve je išlo javnim nabavama, a najpovoljniji ponuđač je bila agencija D.D iz Mostar. 

Pola godine nakon što su gotovo svi mediji izvjestili o rastrošnosti BHANSA-e piše se kako je ista u velikoj krizi, te joj je potrebna pomoć.

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), zajedno sa svim europskim pružateljima usluga u zračnoj plovidbi i EUROCONTROL-om nastoji iznaći najbolja rješenja za prevadavanje do sada nezapamćene krize koja je zbog pandemije koronavirusa pogodila zrakoplovnu industriju u cjelini. Također, unutar Bosne i Hercegovine iniciramo zajedničko djelovanje svih segmenata zrakoplovne industrije te nadležnih vlasti, kako bi i naš bh. odgovor na situaciju bio što uspješniji, kaže direktor BHANSA-e Davorin Primorac, objavila je Fena.

Najavljuje i sutrašnji sastanak u državnom ministarstvu prometa i komunikacija, na kojem bi se trebali čuti i konkretni prijedlozi za zajedničko djelovanje.

"Globalna prometna situacija je i dalje izrazito nepovoljna. S obzirom na prirodu mjera poduzetih u borbi s pandemijom, industrija zračnog prometa je nesrazmjerno negativno pogođena i trenutno prolazi kroz najgoru krizu od svog postanka. Financijski gubici s kojima se susreću avio prijevoznici, pružatelji usluga u zračnoj plovidbi i zračne luke su bez presedana u dosadašnjoj povijesti", ističe Primorac.

Kada je u pitanju BiH, u prošlom mjesecu je zabilježeno svega 10 posto zračnog prometa u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a ni procjene za ovaj mjesec nisu osjetno bolje. Usprkos operativnoj spremnosti za prijem punog kapaciteta, prometa još uvijek nema u dovoljnoj mjeri.

Situacija, naglašava Primorac, jeste teška, ali uprava BHANSA-e već poduzima konkretne mjere kako bi održala financijsku ravnotežu i pripremila se za predstojeći period. Izmjene Financijskog plana Agencije za ovu godinu su urađene, rezovi su neizbježni, te će, ističe Primorac, kroz smanjenja rashoda, odgode investicija i drugih obveza za kasnija razdoblja BHANSA uštedjeti oko 23 milijuna KM u ovoj kritičnoj godini, između ostalog, donosi Fena.

Uštedjeti se moglo na još mjesta, najmanje dvjestotinjak tisuća maraka i na proslavi u Radobolji.