Bh. političari ne žele u EU jer se boje borbe protiv korpucije

Daniel Serwer, eu, Sejdić i Finci

Po njegovim riječima, postoje političari koji nisu istinski zainteresirani za Europsku uniju (EU), a dijelom i zbog toga što, ako BiH ostvari napredak, slijedi ispunjavanje uvjeta iz poglavlja 22. i 23. pregovora s Unijom, koja zahtijevaju uspostavljanje pravne države i odlučni obračun s korupcijom i kriminalom, kakav je viđen, naprimjer, u Hrvatskoj.

Međutim, Serwer smatra da je provođenje presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić -Finci" teško političko pitanje koje se tiče odnosa snaga u BiH.
"Rješavanje problema 'Sejdić - Finci' poremetit će raspodjelu moći u BiH. Sadašnje snage odbijaju da budu oslabljene na bilo koji način. Stoga se i prijedlozi za implementaciju prave tako pažljivo da sadašnji centri moći barem zadrže svoj utjecaj u državi, ako ga već ne mogu povećati", smatra Serwer.

Pri tome je, kako ističe, potpuno zanemarena suština provođenja presude, njen duh po kojem bi trebali svi građani biti jednaki pred zakonom.
"Političari pokušavaju samo ispuniti slovo zahtjeva EU i to je to", ističe Serwer, dodajući da mu nije jasno zašto predstavnici Republike Srpske odbijaju da prihvate indirektan izbor članova Predsjedništva BiH, čime bi mogla biti prevaziđena ova situacija.

Serwer je nedavno pohvalio odluku Europske komisije da, režući financijske fondove za pomoć BiH, uputi oštru poruku političarima da njihova nemogućnost dogovora neće ostati bez posljedica.
Na pitanje hoće li to doprijeti do odgovornih i postići efekt, Serwer odgovara da to zavisi ponajviše od šefa Delegacije EU u Sarajevu, Petera Sorensena.
"Hoće li to biti efikasno, zavisi od vještine Europske unije da odluči o tome koje fondove uskratiti i kako iskoristiti pregovore o njihovom vraćanju. A to je Sorensenova odgovornost", kaže Serwer.

Fena