BH tvrtke bilježe gubitke zbog zatvorenih granica Europske unije

Europska unija
Hercegovina.info

Još nema odluke Europske unije o otvaranju vanjskih granica za građane država zapadnog Balkana i treće Zemlje. Na snazi su i dalje i mjere zabrane ulaska u Njemačku, a zbog pandemije koronavirusa, poništeni su termini za izdavanje viza. Tvrtkama, koje rade na osnovu detašmana, konkretno u građevinskom sektoru, prijeti kolaps. Dok se čeka otvaranje Ambasade Njemačke u Bosni i Hercegovini, privrednici i radnici zbrajaju štete.

Oko 50 radnika građevinskog poduzeća iz Bijeljine čeka radne vize za Njemačku. Ugovore su davno sklopili, ali radnike ne mogu poslati na izvršenje. Kako kaže direktor preduzeća, već postoji bojazan za gubitak pozicije na tržištu, do koje su, ističe, teško došli.

Reakciju nadležnih zatražile su i entitetske privredne komore. Između ostalog, upućena je inicijativa Predsjedništvu BiH, te Ministarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Traže da se ispoštuje Međudržavni sporazum između Bosne i Hercegovine i Njemačke. A s obzirom na popuštanje restriktivnih mjera, očekuju otvaranje ureda za vize.

Mjere zabrane ulaska u Njemačku trenutno važe do 30. lipnja, a one se odnose i na detaširane radnike, navodi se u odgovoru Ambasade Njemačke u Sarajevu.

“… Iz navedenih razloga za ovu skupinu podnositelja se ne mogu predati zahtjevi za vizu ni prema uobičajnom postupku niti poštanskim putem. Ambasada će na svojoj internet stranici blagovremeno informirati ako se mjere ograničenja ulaska u Njemačku budu promijenile i kada će odjel za vize ponovo početi sa radom sa strankama.”

A iz Ministarstva vanjskih poslova BiH odgovorili su da su upućeni u ovaj problem. Za sada bez rješenja, prenosi BHRT.

“Ministarstvo se obraćalo Ambasadi SR Njemačke u Sarajevu i uputilo instrukciju našoj Ambasadi u Berlinu da u kontaktu s Ministarstvom vanjskih poslova Njemačke pokuša dobiti odgovor na ovaj problem. MVP BiH će nastaviti diplomatskim putem nalaziti načine da se situacija sa zastojem izdavanja detašmana riješi.”

Prihodi koje ostvare detaširana gospodarska društva u Bosni i Hercegovini premašuju 35 miliona eura. Osamdeset posto tih sredstava po raznim osnovama slije se u budžet.