Bevanda: Očekujem da se sjednice pripremaju i održavaju sukladno zakonu

Bevanda: Očekujem da se sjednice pripremaju i održavaju sukladno zakonu
- Kao zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora BiH sudjelujem u radu kolegija koji se održava prije sjednica i, nakon iznesenih primjedbi, postignut je dogovor predsjedatelja i dvojice zamjenika da se sjednica prolongira i zakaže za 23. srpnja ove godine.

Moj stav je nepromijenjen i očekujem da se sjednice pripremaju i održavaju sukladno zakonu i Poslovniku o radu uz visok stupanj suglasnosti.

S obzirom na to da o pojedinim točkama koje su pripremljene u Generalnom tajništvu Vijeća ministara BiH postoje različiti pristupi kolegij je odlučio da se do narednog održavanja sjednice pokušamo usuglasiti i završiti obveze koje su pred nama - naveo je Bevanda.

Podsjetio je da je Ministarstvo financija i trezora BiH na vrijeme pripremilo, a Vijeće ministara usvojilo proračun institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2019. godinu, kao i Odluku o privremenom financiranju za treći kvartal ove godine koja još nije usvojena, ali su sukladno zakonu isplaćene plaće za lipanj i redovito se otplaćuje vanjski dug.

- S obzirom na to da je Nacrt zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH prije sedam mjeseci dostavljen Predsjedništvu BiH očekujemo da će u što skorije vrijeme biti usvojen i upućen u parlamentarnu proceduru.

Usvajanje proračuna najbolji je način financiranja institucija BiH jer nema ograničenja kao kod privremenog financiranja niti mogućih smanjenja kapaciteta u radu - istakao je Bevanda.

(fena)