Bevanda: Ako se ne uozbiljimo, 2011. će biti mnogo teža

Bevanda pojašnjava da je osnovica za isplatu plaća utvrđena na osnovi raspoloživih proračunskih sredstava jer samo tako osnovica i može biti na snazi.

Kaže da je u ovoj godini za isplatu ostala samo još jedna plaća i da i ona može biti isplaćena po zadnjoj osnovici jer za isplatu u proračunu ima dovoljno sredstava.

"Sve ove manipulacije o većim ili manjim plaćama nisu točne jer je Zakon o plaćama uspostavio platne razrede i sve ostalo. Mene samo zanima da sve ostane u okvirima onoga što proračun predviđa", kazao je Bevanda. Ipak, nije u potpunosti zadovoljan zadnjom sjednicom Vlade jer, kako kaže, prezire izvanredne sjednice kada postoji mogućnost za redovitu.

Svoj glas za jučerašnje odluke samo je dao iz jednog razloga - jer bi u protivnom umirovljenici bili bez mirovina, ratni vojni invalidi bez naknada, a proračunski korisnici bez plaća.

Zasluga ministarstva

Ono o čemu nije bilo govora na zadnjoj izvanrednoj sjednici jest prednacrt proračuna za 2011., čije je usvajanje uvjet za dobivanje novca od Međunarodnog monetarnog fonda. Bevanda kaže da ne može ništa uraditi po tome pitanju kada se po šesti put Vlada ne sastaje jer "premijer otkazuje sjednice". Prema njegovim riječima, Vlada mora profunkcionirati, a svi u radu moraju sudjelovati.

Ipak, tehnička Vlada još uvijek je u pat poziciji. Jasnija slika o federalnoj Vladi bit će poznata 2. prosinca za kada je zakazana sjednica Vlade, a tek tada će se znati, kaže Bevanda, "jeli otkočen rad ili ne". U svakom slučaju, svi ministri iz HDZ-a BiH će biti na sjednici 2. prosinca.

"Novac od MMF-a neće doći i bespovratno je izgubljen. Novac ne pada s neba. U rebalansu su predviđena još 82 milijuna od MMF-a i 18 od Europske komisije. Samo zahvaljujući tome što radi Ministarstvo financija i tome što vodimo računa i što smo donijeli odluku o 45 milijuna zabrane raspolaganja i stvaranja novih obveza, osigurana je fiskalna stabilnost i zato smo likvidni. Ničije druge zasluge tu nema. Međutim, ovo je vrijeme koje je duboko ušlo u politiku i nikome više nije stalo osim ministru i ljudima u ministarstvu za fiskalnom stabilnošću", kaže Bevanda.

Prema njegovim navodima, svi ostali su "poletjeli k podvalama, pakovanjima, naručivanjima emisija ili tekstova".Tvrdi da će i pored svega izdržati do kraja godine na svom poslu i da neće dopustiti politici da uđe u Ministarstvo financija.

Teška 2011.

Bevanda nije želio govoriti o formiranju vlasti na federalnoj razini.

"Moja stranka i ja ništa ne očekujemo. To je stvar zakulisnih radnji iza pozornice. Ja sam uvijek bio na pozornici i nikada nisam htio biti iza, oko garderobe", kaže Bevanda.

Na nagađanja da bi on ponovno mogao sjesti na čelo Federalnog ministarstva financija, samo se nasmijao. Na koncu, Bevanda je dao ocjenu iduće godine. Kaže da ni ova nije bila laka, ali i da nas ukoliko se ne uozbiljimo čeka teška 2011.
"Ja kao čovjek, Mostarac i Bosanac i Hercegovac mislim da ova zemlja ima potencijal i mogućnosti i da nismo u krizama kao što su neke ekonomije. Međutim, ako se brzo ne uozbiljimo i ako se ne iskaže politička volja, mislim da će iduća godina biti mnogo teža nego ova", zaključio je Bevanda.

Vanja Bjelica-Čabrilo / Dnevni list