BESPOVRATNA EU SREDSTVA Malim i srednjim poduzećima u FBiH skoro 13 milijuna KM za gradnju solarnih elektrana

solari

Fond za zaštitu okoliša FBiH objavio je Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava Europske unije mikro, malim i srednjim poduzećima za gradnju solarnih elektrana i druge mjere energetske efikasnosti sa ciljem ublažavanja negativnih posljedica izazvanih energetskim krizama i poskupljenjima.

Predviđeni način dodjele sredstava je putem javnog poziva za čiju je provedbu u Federaciji BiH nadležan Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, a pravo ostvaruju 264 mikro, mala i srednja poduzeća

Ukupni iznos proračunske podrške EU raspoloživ po ovom Pozivu je 12.912.315,00 KM.

Vrijeme trajanja Javnog poziva je od dana njegove objave pa do raspodjele sredstava, a najkasnije do 31.12.2023. godine.

Kome su sredstva namijenjena?

Javni poziv podrazumijeva korištenje bespovratnih sredstava za sufinanciranje provođenja mjera povećanja energetske efikasnosti u/na postojećim objektima/sustavima/procesima, što uključuje i gradnju solarne elektrane za vlastite potrebe i to za:

– Mikro poduzeća – raspoloživi proračun: 5.164.926,00 KM

– Mala i srednja poduzeća – raspoloživi proračun: 7.747.389,00 KM.

Maksimalni iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti mikro poduzećima je do 50 posto od visine ukupne investicije, pri čemu iznos sufinanciranja ne može bit manji od 5.000,00 KM, ni veći od 30.000,00 KM uključujući PDV.

Vlastito učešće podnositelja prijave mora iznositi 55 posto od visine ukupne investicije, odnosno 50 posto za poduzeća u kojima su većinski vlasnici žene.

Maksimalni iznos koji se može dodijeliti malom i srednjem poduzeću je do 50 posto od visine ukupne investicije, pri čemu dodijeljeni iznos ne može bit manji od 10.000,00 KM, ni veći od 50.000,00 KM uključujući PDV.

Vlastito učešće podnositelja prijave mora iznositi 55 posto od visine ukupne investicije, odnosno 50 posto ukoliko je žena većinski vlasnik poduzeća.

Uvjeti za prijavu

Na Javni poziv mogu se prijaviti mikro, mali i srednji subjekti definirani po Zakonu o poticanju razvoja malog gospodarstva. Pravna lica koja se prijavljuju na Javni poziv moraju imati sjedište na području Federacije Bosne i Hercegovine, biti registrirana najkasnije 31.12.2021. godine, imati najmanje jednog zaposlenog na neodređeno vrijeme i imati izmirene obaveze vezane uz plaćanja dospjelih poreznih obaveza.  Također, potrebno je ispuniti i posebne uvjete navedene u Javnom pozivu.

Obrti i ostale samostalne djelatnosti nemaju pravo sudjelovanja u ovom javnom pozivu.

Način podnošenja prijave

Podnositelji prijave mogu podnijeti samo jednu prijavu bez obzira da li će se implementacija projekta vršiti na objektu osnovne jedinice ili objektu druge poslovne jedinice.

Prijava na Javni poziv i dostavljanje obavezne dokumentacije vrši se isključivo elektronskim putem,odnosno putem „e-prijave“ dostupne na: www.e-prijava.fzofbih.org.ba.

Neblagovremene i/ili nepotpune, prijave koje nisu dostavljene u traženoj formi, kao i prijave koje ne sadrže svu traženu dokumentaciju neće biti uzete u razmatranje i biti će odbačene.

Za sve prijave koje su zadovoljile uvjete javnog poziva, Fond će, putem ovlaštenih predstavnika, izvršiti terensku posjetu i provjeriti usklađenost zahtjeva iz prijave sa trenutnim stanjem.

Neusklađene, odnosno prijave za koje se utvrde odstupanja u odnosu na stvarno stanje bit će odbačene.

Za dodatne informacije zainteresirani podnositelji prijava se mogu obratiti radnim danom (ponedjeljak-petak), putem kontakt telefona: +387 (0)33 723 680 ili putem e-mail adrese [email protected].