BERKOVIĆI NA ČEKANJU Obećano milijun KM za pomoć nakon potresa, a nije stigla ni 1 KM

Berkovići 2022
Hercegovina.info

Iako je prošlo više od sedam mjeseci od kada je snažan zemljotres pogodio Hercegovinu, u općinu Berkovići nije stigla nijedna marka pomoći sa nivoa BiH, iako im je obećano da će dobiti milijun konvertibilnih maraka (KM). Predsjedništvo BiH donijelo je odluku da općinama Stolac i Ljubinje dodjeli po milijun KM pomoći, a tek naknadno uvrštena je i općina Berkovići u kojoj je procjenjena šteta oko 2,5 milijuna KM. Međutim, uslijedile su komplicirane procedure Vijeća ministara BiH, koje je na kraju ponovno izostvio Berkoviće.

"Od početka je čudan taj odnos viših nivoa vlasti prema Berkovićima. To se nažalost i nastavlja. Odmah poslije zemljotresa 22. travnja, točnije početkom svibnja, Predsjedništvo BiH je donijelo zaključak kojim predlaže Vijeću ministara pružanje pomoći općinama Ljubinje i Stolac po milijun KM. 

Mi smo odmah tada negodovali, da nemamo ništa protiv toga da se pomoć dodijeli drugim općinama, ali imamo protiv toga da se zaobilaze Berkovići. Bili smo pod velikim štetama, jer je epicentar baš bio kod Berkovića. Logično je bilo i da se Berkovići nađu među tim općinama koje trebaju pomoć sa nivoa BiH. Dva, tri tjedna poslije naših negodovanja i pritiska preko medija, Predsjedništvo BiH donosi zaključak i za Berkoviće. 

Međutim taj se zaključak razlikuje od onog predhodnog po tome što u njemu nije određen iznos pomoći. Je li to slučajno ili ne, to će vrijeme pokazati. Nakon toga, Ministarstvo financija i trezora BiH odobrava po milijun maraka općinama Ljubinje i Stolac, a Berkovićima ne daju pozitivno mišljenje pod obrazloženjem da je nejasan pravni osnov tog iznosa pomoći", rekao je za Hercegovina.info načelnik općine Berkovići Nenad Abramović.

Berkovići 2022

Abramović ističe da vjeruje da nadležni ipak imaju sluha i da će Berkovići dobiti uskoro neophodnu pomoć. Ako do toga ne dođe, najavljuje se konferencija za medije ispred Vijeća ministara BiH.

"Berkovići su još uvijek na čekanju što se tiče pomoći. Mi još jednom apeliramo na sve institcije na nivou BiH da se izjasne po ovom slučaju. Dajemo rok još nekoliko dana da nam daju odgovore na ta pitanja. Ja sam uputio i službene dopise, na njih još uvijek odgovora nema. 
Upravo zbog toga vjerojatno ćemo narednog tjedna održati jednu konferenciju za medije i postaviti ova pitanja zašto narod Berkovića nije jednak sa građanima nekih drugih lokalnih zajednica? Što je u pitanju i zašto se od početka nastavlja taj loš odnos viših nivoa vlasti BiH prema Berkovićima? Ne mogu vjerovati da će se sve ovako završiti. Mi imamo svu dokumentaciju, upoznat ćemo nadležne i javnost sa tim šta se dogodilo".

Općina Berkovići do sada je prikupila oko 60.000 KM pomoći za ugrožene obitelji. Vlada RS osigurala je pomoć za devet obitelji čiji su stambeni objekti najviše uništeni. Abramović dodaje da je ovih devet obitelji zbrinuto u alternativni smještaj, a pojedini su i dalje u oštećenim objektima.