BENJAMINA KARIĆ Odbila zahtjeve povorke ponosa i Gospodarske komore Izraela za projekciju zastave na Gradsku vijećnicu

Benjamina Karić

Gradska uprava Grada Sarajeva odbila je zahtjev Organizacijskog odbora Bh. povorke ponosa da tijekom sutrašnjeg dana, kada je zakazana šetnja, Vijećnica bude osvijetljena u duginim bojama. Ovaj potez vlasti u Sarajevu dolazi nekoliko dana nakon što je odbijeno na Vijećnicu postaviti projekciju simbola države Izrael. 

Gradonačelnica Benjamina Karić (SDP) javnosti je pokušala opravdati odbijanje Gospodarskoj komori Izraela ali o odbijanju zastave duginih boja nije dodatno elaborirala.

Organizatori Povorke ponosa zbunjeni i tvrde da su diskriminirani

"Nakon što smo dostavili zahtjev Javnom poduzeću Sarajevo za osvjetljavanjem zgrade Vijećnice, od strane istog pravnog lica, upućeni smo da odluku o osvjetljavanju donosi isključivo Gradsko vijeće, a implementira JP Sarajevo", navode iz organizacije Bh. povorke ponosa te nastavljaju:"Službeni dopis, poučeni ranijim iskustvima, poslali smo i Gradskoj upravi kada i JP-u Sarajevo. Nakon što nismo dobili odgovor od Gradskog vijeća, 16.06.2023. godine poslali smo urgenciju na prvobitno dostavljeni dopis", navode iz organizacije Bh. povorke ponosa u svom priopćenju.

Kažu, potom, da su dobili odgovor u tekstu e-maila u 18:43 sati, bez zvaničnog akta, adekvatnog objašnjenja i elaboriranja razloga niti pozivanja na odgovarajući pravilnik.

"U navedenom mailu u jednoj rečenici naznačeno je samo da se ne može udovoljiti našem zahtjevu! Bira li Gradska uprava selektivno na koji način i kome će ustupiti prostor, odnosno, zid zgrade Vijećnice ili su u suštini jedino LGBTIQA prava prostor razilaženja i diskriminacije?!", pitaju se i dodaju kako je ovo još jedan razlog zašto je važno izaći na povorku i jasno poručiti da je dosta ovakvoj diskriminaciji.

Pravda se na twitteru zbog odbijanja zahtjeva Iraelaca

Istodobno, Karić je u 22 sata u petak navečer na twitteru napisala razloge zbog kojih su joj zahtjevi Izraelaca bili neprihvatljivi.

Sadržaj se učitava...

"Tako recimo nisam htjela sa javnosti podijeliti da su prijatelji iz Izraela našu Vijećnicu htjeli oslikati, ne zastavom Izraela, već prizorima iz pjesme Jerusalem of Gold, koja se pored službene himne izraela smatra i neslužbenom himnom, a govori o 'osvajanju' Brda Hrama od strane Židova. To nisam dozvolila", rekla je.

Ona je još objasnila da Brdo Hrama inače predstavlja najosjetljiviju dodirnu točku između muslimana i Židova u Jerusalemu i poprište je neprestanih sukobljavanja.

"Kada je riječ o vatrometu pojašnjenje zbog čega nema moje dozvole bilo je jednostavno. Podsjetit ću vas da se Grad Sarajevo pridružio gradovima koji neće imati organiziran ni novogodišnji vatromet, a zbog negativnih posljedica po stanovništvo, životinje i okoliš. Pirotehnički spektakl na nebu zamijenit će svjetlosni vizualni efekti i konfeti", navela je.

Navodno tražili da se prekrije spomen ploča na Vijećnici

Na kraju, tvrdi da su iz Trgovinske komore Izraela tražili i jedan posve neprihvatljiv zahtjev, a to je da se prekrije natpis na Vijećnici o tome kako je zapaljena.

"Na koncu, nisam htjela podijeliti ni informaciju da su prijatelji iz Privredne komore Izraela tražili od mene i da se sakrije ploča na Vijećnici koja govori o povijesnim činjenicama. Navedeno je traženo kako bi se udovoljilo SNSD-u čiji članovi ne žele zbog ploče na Vijećnici ući u objekat. Ovo sve pišem, ne kako bi se pravdala jer zato nemam razloga. Imam svoj stav i nikada se neću plašiti da donesem odluke", napisala je Karić.

Dio statuta SDP-a
Izvadak iz statuta SDP-a

Reakcije na njezine odluke u javnosti su dvojake, naišla je na brojne kritike i prozivanja a optužuju je da ovom zabranom krši i statut stranke koja ju je nakon sabotaže Bogića Bogićevića postavila na poziciju gradonačelnice. Drugi joj pak čestitaju na odluci jer smatraju kako ona odražava većinski stav populacije Sarajeva.