BEBE NA ČEKANJU, PRIOPĆENJA PLJUŠTE Možda da u Mostaru uplatimo nešto za bebe, pa onda pričamo tko ih je i kada spomenuo

BEBE NA ČEKANJU, PRIOPĆENJA PLJUŠTE Možda da u Mostaru uplatimo nešto za bebe, pa onda pričamo tko ih je i kada spomenuo
Ilustracija

Portal Hercegovina info zadnjih godinu dana sustavno se bavio i pravima majki i djece u Hercegovini, prvo po županijama, pa na koncu i gradovima i općinama, uspoređujući različite i nejednake prakse. Sustavnim radom dokazali smo da su po pitanju socijalnih naknada najugroženije Mostarke, koje nemaju nikakvo primanje od grada ni za prvo ni za šesnaesto dijete, a uz bok su im po 'neimanju' Čapljinke i Posušanke...

Očekivalo se da će ih novi saziv GV uvrstiti u proračun no nije, te će bebe biti na čekanju do rebalansa. Tada bi se, kako je najavio i gradonačelnik, moglo iznaći sredstava za najosjetljivije. "Ukoliko punjenje proračuna bude sukladno očekivanjima, ukoliko uspijemo naplatiti sve tužbe koje su aktualne u rebalansu će se vjerovatno ozbiljno razgovarati na ovu temu, da se što više novca usmjeri u pomoć mladima, majkama”, istaknuo je Kordić.  

U međuvremenu, činjenica da su majke i bebe ispostavljene iz proračune komentirala se u roditeljskim grupama, a zavatrilo se i priopćenjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zadnjoj sjednici GV Mostara za HRS-ov amandman da se mostarskoj novorođenčadi jednokratno isplaćuje 400 maraka glasovalo je 8 vijećnika - dr. Velibor Milivojević, dr. Zlatko Guzin, troje HRS-ovaca, PMP-ova Adela Gosto, te Jasmin Pandur i Anel Kljako iz Koalicije za Mostar. (Pre)ostali su ostali suzdržani.

Zbog njihove suzdržanosti uslijedili su brojni negativni komentari, te je uslijedila reakcija GO HDZ-a BiH.

Iz GO HDZ Mostar jučer su podsjetili da je na 3. sjednici Gradskog vijeća u ime Kluba HDZ BiH Stanko Ćosić u raspravi o nacrtu proračuna tražio konkretniju i ozbiljniju demografsku politiku, te predlažio uvođenje naknade za novorođenu djecu. Isti vijećnik je, tvrdi HDZ na 4. sjednici Gradskog vijeća u ime Kluba HDZ BiH dostavio je prijedlog mjera za jednokratnu naknadu za sve novorođene u Gradu Mostaru, sa statističkim podatcima o broju rođenih (iz prethodnih godina) i financijskom analizom za 2021. Po njihovom prijedlogu mjera prvo dijete bi dobilo 300 maraka, drugo 500, treće 1000, četvrto 2000, peto 4000, često 6000 maraka, a sedmo i svako slijedeće dijete 12.000 KM maraka. Sračunali su i da bi prema prosjeku rođene djece za isto trebalo osigurati 575.400 maraka.

Međutim, danas je reagirao HRS, koji tvrdi da da nitko nije u Vijeću nije vidio ni čuo za HDZ-ov prijedlog za novorođenčad.

“Kao što je bilo vidljivo svakome tko je pratio prijenos sjednice g.v. Mostara, HRS je amandman o jednokratnim naknadama formulirao na zakonski definiran način, gdje smo za novorođenu djecu, pomoć roditeljima njegovateljima, itd. predložili da se prenamijene sredstva koja idu političkim strankama. Iznos od 520 000 KM bi bio sasvim dovoljan za to, što je i sam HDZ priznao u svom jučer poslanom pamfletu, kada su rekli da je i „po njihovim analizama iznos oko pola milijuna KM dovoljan za jednokratne naknade“. Usput rečeno, te analize i prijedloge koje spominju, nitko u vijeću nije vidio, jer ih nisu prezentirali, niti uputili u proceduru. Kad već pozivaju na gledanje snimke sjednice vijeća, neka iz iste izrežu trenutak u kojem se govori o svim stavkama i iznosima koje su jučer iznijeli u priopćenju i neka pokažu javnost dokument koji tada (ni)su predali.

Podsjećamo stožernu, najjaču, najbolju i sve naj stranku kako ne samo zadnjih 7 godina neprekidnog mandata, nego i više, ta stranka UPRAVLJA u potpunosti pravosuđem i ekonomijom u državi, po vertikali na svim razinama. Što ste do sada čekali sa implementacijom svih onih stavki s kojima ste izišli jučer u javnost?”, upitao je Silvio Bubalo ispred HRS-a.

Bilo kako bilo bebe su na čekanju, a stranke se spore o tome tko je prvi pričao o bebama. Konkretan prijedlog koji ovom prigodom upućujemo jeste da se prvo uplati nešto za bebe u Mostaru, pa ćemo se onda kititi lovorikama. 

Podsjećamo opet na praksu drugih gradova - općina, nek se nađe: 

GRUDE

Jednokratna pomoć za svako novorođeno dijete u toj općini iznosi 500 konvertibilnih maraka rekao nam je načelnik Ljubo Grizelj.

 
RAVNO
 

Tu je novčana pomoć za svako prvo i drugo rođeno dijete u visini od 1,000 maraka, a sukladno odluci iz 2019. za svako treće rođeno dijete u obitelji u visini od 2.000 maraka, za svako četvrto rođeno dijete u obitelji u visini od 3.000 maraka, za svako peto rođeno dijete u obitelji u visini od 5.000 maraka, a za svako šesto rođeno dijete u obitelji u visini od 8.000 maraka, kazala nam je predsjednica OV Ružica  Skaramuca.

NEUM

Na drugoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća Neum, održanoj 09. veljače 2021. godine, između ostalih, usvojena je Odluka o jednokratnoj novčanoj naknadi za svako novorođeno dijete u 2021. godini. Po ovoj Odluci, pravo na jednokratnu novčanu naknadu priznaje se za svako novorođeno dijete u 2021. godini ukoliko roditelji imaju prijavljeno prebivalište na području općine Neum, kažu iz Općine Neum na naš upit o socijalnim davanjima u toj općini.  "Iznos naknade do troje djece iznosi 600 konvertibilnih maraka, a za četvrto i svako sljedeće naknada iznosi 1000 konvertibilnih maraka.

PROZOR

Na sjednici OV od konca veljače zadržani su iznosi od 1000, 1500 i 2000 KM, za prvo, drugo i treće dijete, a rok prijave je skraćen na mjesec dana, potvrdili su našem portalu iz te općine.

ŠIROKI BRIJEG

Grad Široki Brijeg za novorođeno dijete rodiljama daje novčanu potporu iznosu 500 KM, a u prošloj godini na osnovu toga je isplaćeno 155.000, rekli su nam iz Grada Širokog Brijega. 

LJUBUŠKI

Za novorođeno dijete 500 maraka, a za subvencioniranje kupnje prve nekretnine mladima 200.000 KM

JABLANICA

Iz te općine kažu nam da je OV Jablanica koncem siječnja ove godine donijelo odluku o utvrđivanju novčane naknade za pomoć prehrani djeteta do šest mjeseci i pomoć za majke u 2021. Sukladno ovoj odluci za prvo dijete u Jablanici se ove godine isplaćuje 500 maraka, za drugo 1000 maraka, za treće 1500 maraka, za četvrto 2000 maraka, a za peto i više djece 2500 maraka, potvrđeno nam je iz Općine Jablanica.