VIDEO  BBC tvrdi da je BiH druga zemlja na svijetu po zagađenosti zraka

magla
... odmah nakon Sjeverne Koreje.

Nakon što su Sjedinjene Države istupile iz Pariškog sporazuma, Europska Unija odlučila je postati svjetski predvodnik u snižavanju emisije CO2 iz fosilnih goriva. Ali, neke zemlje istočne Europe, koje se žele pridružiti EU, imaju ozbiljnih problema sa zagađenjem zraka.

Mnoge od njih vraćaju se na ugalj kako ne bi zavisile od skupljeg uvoznog plina iz Rusije. U BiH visok nivo zagađenja uzbunio je lokalno stanovništvo, piše BBC u popratnom tekstu uz video s nazivom: 'Tihi ubojica u BIH: Industrija uglja'.

U tekstu se posebno ističe primjer Tuzle, u kojoj se godišnje spaljuje oko tri milijuna tona uglja. U tom procesu, također, nastaju i zagađene, toksične otpadne vode koje se ispuštaju u prirodu.

- Kada naveče otvorite prozor, čujete kašalj ljudi, čujete kako jauču od bolova - priča u BBC-jevom videu Goran Stojak, mještanin Divkovića, sela pored Tuzle.

- Zagađenje je toliko jako da je nesnošljivo. Zimi ne možete otvoriti prozore čak 10, 15 dana. Smrad toliko osjetiš kako ti u grlu čestice udaraju - priča Stojak koji se boji za zdravlje svoje obitelji, posebno djece jer mu je otac umro od raka pluća.

"BBC" ističe da je dvaput pokušao dobiti komentar vlasti BiH, ali oba dogovorena susreta otkazana su u posljednji tren.

Zagađeni zrak danas se smatra najvećim ubojicom iz okoline. Procjenjuje se da samo u Europi od zagađenja zraka svake godine prerano umre više od 500.000 ljudi.

Kvalitet zraka u Europi postepeno se povećava, ali nedovoljno brzo. Prema časopisu "Phys.org" agencija za okolinu "European Environment Agency" (EEA) sa sjedištem u Kopenhagenu izvijestila je da je broj prerano umrlih od posljedica zagađenja zraka u 41 europskoj državi sa 550.000 u 2013. godini pao na 520.400 u 2014.

Od tog broja, čak četiri petine smrti direktno se može povezati s finim česticama promjera manjeg od 2,5 mikrona koje ulaze duboko u pluća te, čak, u krvotok.