Banjalučani zatvaraju kafiće, trgovine će primati ograničen broj kupaca

Koronavirus u Italiji
Reuters

Ugostiteljski objekti svih kategorija, kao i trgovine, osim prehrambenim proizvodima i robama široke potrošnje u Banja Luci zatvaraju se do ponedjeljka, 23. ožujka, odlučio je večeras banjalučki Gradski stožer za izvanredne situacije nakon razmatranja stanja u vezi s koronavirsom, od kojeg je u RS zaraženo 20 osoba, od čega je 16 u Banja Luci. 

Gradonačelnik Igor Radojičić je dodao da u trgovačkim centrima do 18 sati mogu radit trgovine prehrambenim proizvodima i robama široke potrošnje.

Uslužne djelatnosti, zanatstvo, osim taksi službe, zatvaraju se također do 23. ožujka.

"Sve ove mjere usmjerene su na to da se smanji broj kontakata i mogućnost prijenosa koronavirusa s jednih na druge osobe", rekao je gradonačelnik Igor Radojičić na konferenciji za novinare i dodao da će uslijediti kazne za nepoštovanje ovih mjera, u skladu sa Krivičnim zaknom.

Nakon sjednice Stožera istakao je da hoteli, hosteli i moteli te objekti za smještaj mogu pružati usluge samo za svoje goste.

Za trgovine će biti ograničen broj osoba koje mogu ulaziti u zatvoren prostor, a ispred blagajne se mora ostaviti prostor od jednog metra između kupaca.

Radojičić je pozvao i druge općine u neposrednoj blizini da preduzmu mjere kao što su one u Banj Luci, imajući u vidu odlazak njenih stanovnika u te sredine.

Broj osoba pod zdravstvenim nadzorom u Domu zdravlja u Banja Luci povećao se na 750.