BANJA LUKA Zbog otimačine crkvene zemlje župnik apelira na hrvatske političare, koji o tom dijelu zemlje šute

Bosanski Novi
Banjalučka biskupija

Župnik župe Presvetog Trojstva Bosanski Novi u Novom Gradu (nekad Bosanski Novi) u Banjolučkoj biskupiji vlč. Marko Vidović upozorio je na otimanje crkvene zemlje i devastaciju crkvenog dvorišta. U svom dopisu upućenom na nekoliko adresa župnik Vidović izvijestio je da je na prostoru župe u srijedu, 11. studenoga 2021.,,AD JAPRA" bespravno asfaltirala gotovo polovicu dvorišta ispred katoličke crkve čime je dvorište „devastirano, a izgled ispred crkve unakažen“. Dodao je da je Katoličkoj Crkvi inače onemogućeno urediti taj prostor ispred crkve.

„Zemlja ispred crkve je crkvena. To je ustanovio sudski vještak geodetske struke. Crkveno zemljište oko ove crkve je u bivšoj državi više puta sjeckano i oduzimano kako je komu palo na pamet. Međutim, nikada se nitko nije toliko drznuo pa asfaltirao taj prostor. Ne znamo tko je to odobrio niti na osnovu čega. Tu nikada nije bio prolaz za auta. Nitko pa ni 'AD JAPRA' nije od Crkve kupio to zemljište. Ukoliko netko dokaže da je Crkvi isplatio spomenuto zemljište, onda je stvar jasna. Manipulacije, koje su se događale i koje se očito nastavljaju, su nam neprihvatljive“, upozorava župnik Vidović koji poziva biskupa banjolučkog mons. Franju Komaricu, načelnika Općine Novi Grad Miroslava Drljaču, dopredsjednika RS-a Josipa Jerkovića kao i predstavnike OSCE-a i OHR-a da posjete ovu lokaciju.

„Molimo načelnika Drljaču da hitno reagira kod nadležne inspekcije, koju je biskupijska pravna služba telefonski (a i pismeno) obavijestila i oni obećali reagirati, a to nisu, da temeljito ispitaju stvar (gruntovno vlasništvo, dozvolu za asfaltiranje), i nalože rušenje istoga“, stoji u župnikovom dopisu u kojem se dalje apelira osobito na dopredsjednika RS-a Jerkovića i predsjednika Hrvatskog narodnog sabora Dragana Čovića da tim povodom reagiraju na najvišoj razini, kao i institucije OHR-a i OSCE-a da svojim utjecajem i ulogom zaštite i doprinesu poštivanju prava. (kta)