BANJA LUKA NA NOGAMA "Skinut ćemo nenarodnu vlast, poslati ih u zatvore"

prosvjedi, prosvjed Banja Luka

Više tisuća građana okupilo se danas na Trgu Krajine u Banja Luci, na prosvjednom skupu kojeg je organizirala opozicija.

Kako javlja N1, sve protječe mirno, iako je prisutan samo mali broj policajaca.

Iz MUP-a RS nisu htjeli kazati koliko policijskih službenika osigurava skup.

U obraćanju građanima, lideri oporbe kazali su da će skinuti “nenarodnu vlast”.

“Poslati ih ne samo u oporbu, nego u političku prošlost, a veliki dio njih i u zatvore, jer tamo im je i mjesto”, istaknuo je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Borenović je naglasio kako ovim prosvjedima i oporba i građani trebaju pokazati kako je došlo vrijeme da se pobijedi zlo i tiranija režima SNSD-a.

"Želimo slobodnu Banju Luku, idemo prkosno i hrabro. Zajedno sa svojim narodom hoćemo pobijediti zlo i režim, tiraniju i konačno pokažemo da ovo može biti slobodna zemlja", rekao je Borenović.

Nakon toga, Borenović je nabrojao brojne afere u koje je uključena vlast uključujući i one vezane za nabavku medicinskog kisika, ali i respiratora, javlja Klix.

"Da im ne padne na pamet da kupuju respiratore za 15 tisuća KM, a prodaju za 150 tisuća svome narodu. Da im više nije palo na pamet da guše medije, slobodu govora. Nestalo je prošlo vrijeme i zato ćemo im sada reći da je dosta više", naveo je Borenović.

Na kraju svoga obraćanja, Borenović je naglasio kako će u narednoj godini "otjerati" vladajući režim.

"Danas se ovdje svi zaklinjemo vama da ćemo u narednih godinu otjerati nenarodni režim, poslati ih u političku prošlost, ali i u zatvore jer tamo im je i mjesto. Točno za godinu je dan odluke, kada odlučujemo da li otići ili ostati. Da li živjeti u mraku ili svjetlosti. Ili oni ili mi", zaključio je Borenović.


Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković najavio je da oporba kreće u nemilosrdnu borbu protiv "Dodikovog zuluma", nazvavši prosvjed početkom "ustanka protiv privatne države", koji će se nastaviti.

Obećao je da se u Banjoj Luci više nikada neće dogoditi da policija pendrecima rastjeruje prosvjednike kao onda kada su tražili istinu o smrti mladića Davida Dragičevića.

"RS je umorna od jednog imena i jedne obitelji", rekao je Stanivuković, istaknuvši da Dodik stalno izmišlja nove referendume i blokade i generira krize ne bi tako sakrio svoj kriminal.

Gromoglasnim pljeskom masa je pozdravila Nebojšu Vukanovića, oporbenog zastupnika u parlamentu RS-a, koji već godinama bez dlake na jeziku oštro kritizira Dodika i njegove suradnike.

"Netko je maloprije vrijeđao lopove govoreći 'Mile, lopove'. Ni jedan lopov nije pokrao svoju kuću. Pakiraj se i odlazi! Mile, odlazi!" uzvikivao je Vukanović, što su iz mase pozdravljali burnim pljeskom.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović je zatražio je da se odmah procesuiraju odgovorni za zloporabe tijekom pandemije, posebno oni koji su nabavili tehnički umjesto medicinskog kisika za bolnicu, smjenu direktora Kliničkog centra Vlade Đajića, koji je iz Dodikove stranke, te ministra zdravstva Alena Šeranića.

Oporba također ultimativno traži da Radio-televizija RS-a (RTRS) odmah stavi na raspolaganje BN televiziji sustav nužan za digitalno emitiranje signala.