Bakterije u hrani mogu biti fatalne za građane

trovanje

... Bihaću, koji je otvorio svoja vrata i uradio analize 15 uzoraka, piše Dnevni avaz.

Da na policama i tezgama ima pokvarenih proizvoda štetnih za zdravlje ljudi, potvrđuju i podaci Agencije za sigurnost hrane BiH. Ova agencija, naime, prošle godine uradila je analize 10.716 uzoraka mesa i mesnih proizvoda. Njih 145 nije prošlo mikrobiološko testiranje!

- Prema do sada prikupljenim i obrađenim rezultatima u ovoj godini, kada je riječ o mesu i mesnim proizvodima, urađene su analize 11.933 uzorka, od čega 80 njih nije bilo ispravno - kazao je direktor Agencije Džemil Harić.

- Drago mi je što ste odlučili raditi mikrobiološke analize, jer je to prava slika koja upućuje na to da se hrana ne proizvodi u adekvatnim higijenskim uvijetima. Samo tumačenje rezultata ovaj je put urađeno na način na koji se to radi u visokorazvijenim zemljama - kazao je Hajrić.

Naveo je da su u oblasti kontrole hrane mnoge stvari uređene, ali da je potrebno pojačati kontrole, na čemu će i insistirati.

Mirsada Hukić, stručnjak za mikrobiologiju, u izjavila je da bakterije u hrani mogu biti fatalne za ljude.

- Povećan broj koliformnih bakterija znači da je riječ o fekalnoj kontaminaciji. Dakle, u proizvodima, osim dobroćudnih bakterija, postoje i patogene, kao što je salmonela, koja može izazvati trovanje hranom - pojasnila je dr. Hukić.

Istakla je da proces izlječenja od trovanja hranom može biti mukotrpan. No, sve ovisi o tome o kojoj je hrani i bakteriji riječ.

- Hranom se može otrovati iz mikroorganizama, što ste vi i pronašli tijekom svog istraživanja. Ako dođe do oslobađanja enterotoksina u slatkoj hrani i onoj koja je puna proteina, tu nakon konzumacije imamo brze reakcije. Za sat do dva dolazi do povraćanja i proljeva. No, tu nema specifične terapije, nego se čovjeku daje tekućina da ne dehidrira. A nije rijedak slučaj da pacijent završi na infuziji - navela je Hukić, dodavši da bolest nije uvijek posljedica unošenja bakterije, nego toksina koji su se oslobodili u hrani.

Pokvarena hrana, potcrtava Hukić, može ozbiljnije utjecati na naše zdravlje.

- Meso i mesni proizvodi, ali i oni od mlijeka koji nisu kvalitetno obrađeni, u sebi imaju listeriju, koja djeluje na plodnost. Ako trudnica pojede takvu hranu, ta bakterija može izazvati različite posljedice na plod, čak i smrt bebe. Vrlo je opasno da hranu koja u sebi sadrži bakterije jedu osobe koje imaju druge bolesti, poput šećera ili problema sa srcem, jer takvi proizvodi mogu im iskomplikovati osnovnu bolest - napominje Hukić.

Pokvareno jaje Harisa Curkića skoro da je koštalo života. On se prije dvije godine, kako je jučer ispričao, liječio sedam dana u bolnici, jer je dobio salmonelu.

- Jaku bol u stomaku osjetio sam sat nakon što sam ručao. Dobio sam visoku temperaturu, tijelo mi je bilo iznemoglo, a bolovi u stomaku nesnošljivi. Odmah sam se javio liječniku. Sve pretrage pokazale su da je najvjerovatnije riječ o salmoneli. Odmah su mi uključili infuziju zbog dehidracije. Nasreću, odmah su mi isprali želudac. Nekoliko dana ležao sam u bolnici, jer se povraćanje javljalo, a i temperaturu nisu mogli lako skinuti - ispričao je Curkić.