Bajro iz Stoca mrtav je već duže vrijeme, ali će i ove godine glasovati poštom

Ilustracije
hercegovina.info

Preminuli ste, nema veze, glasovati ćete vi još godinama. Službenici SIP-a do sada su pronašli najmanje stotinu osoba koje su se “prijavile” za glasovanje iz dijaspore, objavio je portal Istraga.ba.

SIP je Tužiteljstvu BiH već dostavio dokaze za oko 50 slučajeva, a u narednim danima bi ta lista trebala biti kompletirana. Najveći broj “mrtvih” birača prijavio se za glasovanje iz Srbije. U pitanju su, uglavnom, birači iz općina na lijevoj obali Drine.

Osim za glasovanje iz Srbije, mrtvi birači su se prijavljivali za glasovanje iz Hrvatske, Njemačke, Austrije, Švicarske, Slovenije…

Osim mrtvih birača, SIP je uočio da su desetine bh. državljana, i bošnjačke i srpske nacionalnosti, prijavljene na nepostojećim adresama u Srbiji. Također je zabilježeno da je, recimo, na jednoj adresi za glasovanje iz dijaspore prijavljeno preko 50 glasača, svih nacionalnosti.

No, vratimo se mrtvima. Istraga je u posjedu dijela spiska mrtvih bh. državljana koji su se “osobno” prijavili za glasanje putem pošte. Za izbornu jedinicu Višegrad se, tako, prijavilo najmanje sedam mrtvih birača koji bi trebali glasati iz dijaspore. U pitanju su Sergej Suharev, Vidak Lakić, Radomir Marković, Ivo Pecirep, Vasiljka Marković, Radiša Trifković i Radmila Pejović. Svi su prijavljeni za glasovanje iz Srbije. Isti broj mrtvih birača se prijavio za glasanje za Općinu Orašje.

U pitanju su dvije osobe koje se zovu Mato Krištić, te Adam Vincetić, Jela Nedić, Hajrija Rustemović, Ahmet Škrebić i Marijan Baotić. Svi koji se nalaze na SIP-ovom spisku “mrtvih” birača svoje biračko pravo ostvaruju glasovanjem putem pošte.

Iz susjedne Općine Odžak za glasovanje putem pošte su se prijavili mrtvi Kata Ivelj, Manda Grgić, Ljubica Milojević, Pero Dujak, Ivan Banić, Manda Brdar i Stjepan Martinović. Na spisku za glasovanje iz dijaspore se nalazi i Bajro Sadžak iz Stoca.

Službenici SIP-a su, pak, utvrdili da se radi o mrtvoj osobi. Anto Zebo i Vid Martić su također prijavljeni za glasovanje putem pošte. Oni bi trebali glasati za Općinu Brod. SIP je utvrdio da su u pitanju mrtve osobe koje je neko drugi prijavio za glasanje iz inozemstva. Za Općinu Šeković bi trebali glasovati Radojka Vučičević, Nikola Mitrović i Jovan Krstić. I oni su, prema informacijama iz SIP-a, mrtvi. Domin Petonjić i Stipo Jurić su prijavljeni za glasovanje u Općini Jajce. SIP je utrdio da su mrtvi. Kao što je mrtav i Mevludin Ahmetbašić koji se prijavio za glasovanje iz Brčkog.

Dakle, ovdje nisu u pitanju mrtvi birači koji se, zbog neažurnosti, nalaze na biračkom spisku. U pitanju su, naime, osobe koje su nakon smrti prijavljene za glasovanje iz inozemstva.