Babić i Bobar banka u zajedničkom pohodu na “NAS”?!

autobuska stanica, derventa, NAS, Bobar banka

Gligo Vračević, gospodarstvenik koji je izgradio novu autobusku stanicu u Derventi, zbog dugova je bio prinuđen da udio u vlasništvu nove stanice ustupi Živku Babiću iz Banjaluke, jednom od dioničara tvrtke “Autoprevoz” iz najvećeg grada Republike Srpske, piše Infoveza.

Dogovor je bio da većinski vlasnik novoizgrađene stanice bude Babić i to u postotku od 70 posto, dok bi Vračević zadržao 30 posto vlasništva.

Tako tvrtka „NAS“ d.o.o. počinje s radom 1.2.2012.god.s imenovanim direktorom Živojinom Novarlić i vlasnicima Živkom Babić  i Gliginim sinom Milanom Vračevićem. .

“Tvrtka je radila i pomalo se razvijala u pozitivnom smislu s postojećim rukovodećim kadrom. Većinski vlasnik, Živko Babić i direktor Novarlić Živojin, 10.8.2012. godine odlaze u Banjaluku i prave hipotekarne ugovore na iznosu od 9 milijuna i 550 tisuća KM, gdje zadužuju firmu „NAS“ d.o.o. i kao sudužnika i hipotekarno. To se sve radi mimo manjinskog vlasnika koji nije znao što se događa u tvrtki do 3.7.2013. godine kada sam ja otišao u republički zavod da izvadim zemljišno-knjižni izvadak. Kada sam dobio tu dokumentaciju, vidio sam da je tvrka s četiri ugovora hipotekarno zadužena kod Bobar banke“, priča Gligo Vračević.

autobuska stanica,derventa,NAS,Bobar banka

autobuska stanica,derventa,NAS,Bobar banka

autobuska stanica,derventa,NAS,Bobar banka

Iz Bobar banke za Infovezu je potvrđeno da je “Autoprevoz” a.d. Banja Luka koristio kreditna sredstva i imao više osiguranja među kojima je bilo i osiguranje Nove autobuske stanice “NAS” Derventa.

“Hipoteke su upisane na osnovu dostavljene dokumentacije založnih dužnika, potpisanih ugovora o zalogu i uknjiženju u RUGIP-u. U skladu s donesenom Odlukom od strane povjeritelja izvršena je otplata obaveza od strane korisnika kredita i izdate su sve brisovne dozvole za imovinu koja je bila založena pa i za imovinu Nova autobuska stanica “NAS” Derventa“, kazali su iz Bobar banke.

Zanimljivo je da je direktor Novarlić Živojin, kao odgovorna osoba potpisao sve ugovore, a zatim napustio tvrtku 17.1.2013. godine bez ikakvog znanja Vračevića, a zatim, većinski vlasnik Živko Babić saziva Skupštinu i donosi odluku o imenovanju novog direktora – Miroslava Matića.

Sa sadašnjim direktorom pravi projekte kako da se riješi manjinskog vlasnika i tu ulaze u protuzakonita djela, a to su krivotvorenje Odluke br.181/2012, da bi pokrili potpis prethodnog direktora, ali i notara Golić Gorana iz Banjaluke. Ova odluka bi im služila kao dokaz na sudu u Derventi, zato što smo tužili Bobar banku za protuzakonito uknjižavanje hipoteka“, objašnjava Gligo Vračević.

Odlukom se odobrava zalaganje nekretnina u vlasništvu “NAS”-a za kreditno zaduženje “Autoprevoza”.

autobuska stanica,derventa,NAS,Bobar banka

Kada su novinari uputili pitanja direktoru “Autoprevoza” Dejanu Mijiću, on je rekao da su informacije koje se traže od ove tvrtke u domeni poslovne tajne, te da tražene informacije jedino može da nam dostavi vlasnik poduzeća.

Većinski vlasnik Živko Babić nije odgovarao na pozive. Babić je u posljednjem odgovoru koji je dao Infovezi, uputio  neizravne prijetnje koje su novinari prijavili policiji.

Vračević dodaje i da su direktor i većinski vlasnik sazvali Skupštinu 14.12.2013. gdje su na dnevni red stavili donošenje odluke o prihvaćanju pravnih radnji i donošenje odluke retroaktivno.

“Naravno, na tom sastanku ja, kao punomoćnik manjinskog vlasnika, bio sam protiv, što je i zapisnički konstatirano. Navedena Odluka u izjavi je krivotvorina koji nije protokolirana u knjizi Odluka, iako direktor Miroslav Matić ovjerava sa krivotvorenim pečatom da je kopija vjerna originalu. Originalni pečat koji je pravljen 2011. godine kada je osnovana tvrtka je manji od krivotvorenog. U ovom slučaju pravljen je krivotvoren pečat i krivotvorena Odluka. Ovo su radnje rađene, iz moje perspektive, da bi zaštitili nezakonite radnje prethodnog direktora Novarlić Živojina, a i većinskog vlasnika Živka Babića“, zaključuje Vračević.

Tijekom vođenja sudskog procesa koji su Vračevići pokrenuli 2013. protiv Bobar banke 3.12. iduće godine od strane Agencije za bankarstvo dolazi do proglašenja da je Bobar Banka bankrotirala i da ide u likvidaciju. Slučajno ili ne, Gligo Vračević je jutro poslije toga imao zakazano ročište po tužbi protiv banke. Poslije toga, Zakonom o stečaju sve sudske radnje prema banci prestaju do okončanja stečajnog postupka.

“Od dana kada su saznali da smo tužili Bobar banku nismo u mogućnosti pratiti poslovanje firme niti su nam bilo kakve informacije dostupne. Na mnoge naše zahtjeve za sazivanje skupštine i u pismenoj formi, a i usmeno, nisu se oglasili“, kazao je manjinski akcionar Milan Vračević.

autobuska stanica,derventa,NAS,Bobar banka

U sedmom mjesecu 2018. godine većinski vlasnik Živko Babić i direktor Miroslav Matić sazivaju skupštinu društva sa jednom točkom dnevnog reda – Upis hipoteke drugog reda firme “Bewo Real Estate” d.o.o. Banja Luka na 1 800 000 KM. Ovom prilikom notarka Ljeposava Macanović iz Banjaluke konstatirala je da je upozorila ugovorne strane da prilikom zaključenja notarske isprave založni dužnik III (NAS) nije dostavio pravno valjanu Odluku Skupštine društva za ovaj pravni posao.

Vračevići su podnijeli više kaznenih prijava Okružnom javnom tužiteljstvu Doboj i Okružnom javnom tužiteljstvu Banja Luka protiv Živka Babića, Miroslava Matića i Živojina Novarlića. Okružni javni tužitelj Biljana Janković 2019. donijela je naredbu o obustavljanju istrage protiv Živka Babića i Živojina Novarlića. Janković je tvrdila da krivotvorenje Odluke kojom se odobrava zalaganje nekretnina u vlasništvu “NAS”-a za kreditno zaduženje “Autoprevoza” predstavlja prekršaj, a ne kazneno djelo.

autobuska stanica,derventa,NAS,Bobar banka

Od početka rada tvrtka “NAS” konstantno posluje u minusu, da bi 2020. kumulativni gubitak iznosio 445.000 KM, a po riječima obitelji Vračević, većinskom vlasniku nikada nije ni bilo u interesu da firma pozitivno posluje, nego da služi kao zalog odnosno hipoteka na podizanje kredita.

U nekoliko tekstova Infoveza je Babićeve poslove u “Autoprevozu”, a tekstove možete da pročitate ovdje i ovdje.