AUTOCESTA KROZ HERCEGOVINU Na otkup zemljišta do sada uloženo 19 milijuna maraka

Na otkup zemljišta za potrebe autoceste kroz Hercegovinu biti će uloženi milijuni maraka, baš kao i za njezinu gradnju. No, ključno je pitanje kad ćemo novim modernim cestama poput europskih susjeda, a ne trošnim magistralnim, poput nas.

U kojoj je fazi postupak projektiranja i eksproprijacije zemljišta od Konjica do Mostara, pa prema Počitelju i dalje, koliko je cijeli proces usporen zvog epidemije, samo su neka od pitanja u kontekstu izgradnje autoceste kroz Hercegovinu, na koja su za hercegovina.info odgovorili iz JP Autoceste Federacije.

Od Konjica do Mostara

Na dionicama od Konjica do Mostara u tijeku su pripremne aktivnosti na izradi projektne dokumentacije, nakon kojih slijedi ishođenje svih potrebnih suglasnosti i pokretanje postupka eksproprijacije. Krajem prosinca prošle godine pokrenuta je procedura odabira izvođača za izgradnju dionica Ovčari – Tunel Prenj – Mostar sjever i Mostar sjever – Mostar jug.

Investicija je vrijedna oko 850 milijuna eura i donosi ukupno 51 kilometar nove autoceste. Vladi FBiH je poslana informacija i zahtjev za odobrenje da se nastave pregovori sa europskim bankama i jednim dijelom konzorcija bh. banaka”, kažu iz JP Autoceste Federacije.

Pitali smo ih i što/odnosno tko stoji iza 2,6 posto nezadovoljnih na trasi poddionice Mostar jug-tunel Kvanj, budući da su u nedavnom priopćenju kazali da se “jedan mali broj nezadovoljnih građana nastoji iskoristiti od strane pojedinaca koji prije svega imaju za cilj usporavanje izgradnje autoceste".

Kažu da je na poddionici Mostar jug – tunel Kvanj 65 posto predmeta vezanih za eksproprijaciju završeno, dok je na poddionici Tunel Kvanj – Buna eksproprijacija završena skoro u cjelosti.

“Priopćenje koje smo poslali u vezi eksproprijacije na poddionici Mostar jug – tunel Kvanj imalo je za cilj upoznati javnost sa stvarnim brojkama na terenu, pokazati drukčiju sliku, puno realniju od one koju javnosti prezentiraju razne udruge koje žele iskoristi par nezadovoljnih pojedinaca i prikazati ih kao veliku većinu građana koja se protivi predloženoj trasi buduće autoceste.

Sporazumno završeni predmeti, bez upućivanja na sud, najbolji su dokaz kakav stav o budućoj trasi imaju građani preko čijih posjeda ista prolazi”, kazali sui z JP Autoceste.

Do sada je na otkup zemljišta za autocestu kroz Hercegovinu uloženo 19 milijuna
KM ( dionice Mostar jug – tunel Kvanj, tunel Kvanj – Buna, Buna – Počitelj, Počitelj – Zvirovići).

“Osim aktivnosti na izgradnji skoro dva kilometra dugog tunela Ivan, 7,2 km dugoj poddionici Buna – Počitelj (završetak radova u ovoj godini) i 11 km dugoj poddionici Počitelj – Zvirovići trenutno se provodi procedura za izbor najpovoljnijeg ponuđača na poddionici tunel Kvanj – Buna (5,2 km). Krajem 2020. godine se očekuje odluka i potpis Ugovora s najpovoljnijim izvođačem”, najavljuju iz JP Autoceste.

1100 radnika

Ističu da ih ni pandemija nije omela. “Dobrom organizacijom gradilišta i uz poštivanje svih mjera koje su izdate od strane Zavoda za javno zdravstvo FBiH pandemija koronavirusa nije utjecala na dinamiku realizacije projekata izgradnje na Koridoru Vc, svi radovi su se odvijali prema unaprijed planiranim aktivnostima. Ovdje napominjemo kako je na izgradnji Koridora Vc za vrijeme pandemije radilo preko 1.100 radnika”, zaključili su iz JP Autoceste za hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.