FOTO  AUBiH utrostručio Fond za stipendiranje studenata

Studenti koji se upisuju u akademsku 2011./2012. godinu, s obzirom na vlastita postignuća, moći će ravnopravno učestvovati u procesu stipendiranja, čime će na taj način vlastitim angažmanom moći umanjiti troškove studija na AUBiH-u. Boduje se uspjeh iz prethodnog školovanja (srednja škola ili fakultet za magistarski), kao i znanje koje kandidati pokažu na prijemnom ispitu.

Tako će budući studenti AUBiH-a biti u prilici ostvariti jednu od tri kategorije stipendija za akademsku 2011./2012. godinu, u zavisnosti od toga da li žele biti uključeni u program dobijanja dvije diplome -  bosanskohercegovačke AUBiH diplome i svjetski priznate američke SUNY diplome, ili samo AUBiH diplome. Studiranje na ovom prestižnom univerzitetu uz dobijanje AUBiH diplome bit će moguće na godišnjem nivou već od 120 eura mjesečno. Dok će studiranje na AUBiH-u uz dobijanje dvije diplome na godišnjem nivou biti moguće ostvariti uz mjesečnu ratu već od 250 eura.

Po istim principima stipendije će se dodjeljivati i za postdiplomske programe na AUBiH-u, koji će od akademske 2011./2012. godine biti uvršteni u naučno nastavni plan i program AUBiH-a. Tako će diplome magistara i doktora nauka biti moguće steći već od 230 eura za titulu magistra, odnosno 270 eura za titulu doktora nauka.

-       Mi investiramo u obrazovanje mladih ljudi koji zaslužuju prosperitetniju budućnost. Odluka da prije dvije godine izdvojimo 1 milion dolara u okviru kampanje upisa „Milion dolara za američki san" u svrhu stipendiranja nadarenih studenata, već sada daje izvanredne rezultate. Odlučili smo ove godine utrostručiti vrijednost fonda za stipendiranje studenata kako bismo pružili priliku što većem broju studenata iz svih krajeva BiH. Američki sistem obrazovanja, američki i domaći profesori, nastava na engleskom jeziku, kao i mogućnost dobijanja dvije diplome, postat će, nakon ove naše odluke da investiramo 3 miliona dolara za stipendiranje studenata za mnoge mlade ljude ispunjenje njihovog sna, realnost i šansa za lični i profesionalni uspjeh, ističe Denis Prcić, predsjednik AUBiH-a.

Društvena korist od ovakvog čina za razvoj BiH i regije je u prvom planu. Jer, AUBiH se zalaže da cijena studiranja na Univerzitetu  bude u okviru mogućnosti  potencijalnih  studenata širom regije, sve s ciljem da cijena sticanja univerzitetskog obrazovanja bude pristupačna potencijalnim studentima s različitim socio-ekonomskim porijeklom.

Sponzorirani članak!