Asja i Nataliia optužene jer su dovodile Ukrajinke i Ruskinje da ih prostituiraju u Mostaru i Banja Luci

Asja i Nataliia optužene jer su dovodile Ukrajinke i Ruskinje da ih prostituiraju u Mostaru i Banja Luci
Ilustracija

Tužiteljstvo BiH podiglo j optužnicu za međunrodnu trgovinu ljudima i vrbovnje radi prostitucije. Optužene osobe terete se za eksploataciju najmanje 17 žrtava, stranih državljanki uglavnom sa podučja Ukrajine i Istočne Europe.

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv:

1.    Zhdanova Asmik, zv.”Asja”, rođena 1961. godine u Armeniji, državljanka Ukrajine, nalazi se u pritvoru.
2.    Nachinkin Nataliia, rođena 1989. godine, državljanka Ukrajine, nalazi se u pritvoru.

Optužene se terete da su od početka 2019. godine, pa sve do 26. siječnja ove godine, na području Mostara i Banja Luke, djelujući zajedno i u međusobnom dogovoru, organizirali skupinu ljudi radi vršenja kaznenih djela međunarodnog navođenja na prostituciju i međunarodne trgovine ljudima.

U optužnici se navodi da su optužene, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, vrbovale strane državljanke, uglavnom sa područja Ukrajine i Rusije, te ih dovodile u BiH, pronalazili smještaj i iskorištavali radi pružanja seksualnih usluga za novac, što je kod nekih od žrtava, dovelo do teških posljedica po tjelesno i duševno zdravlje.

U okviru istrage, prikupljeni su dokazi da su optužene sudjelovale u vrbovanju, dovođenju u BiH i eksploataciji, najmanje 17 žrtava trgovine ljudima, koje su na području BiH, najviše na lokacijama u iznajmljenim prostorima u Mostaru, Banja Luci i Bijeljini, tjerale na pružanje seksualnih usluga za novac, koji su žrtve morale davati optuženima, a kada su žrtve izrazile neslaganje sa tretmanom i postupanjem, optužene su žrtve na različite i ponižavajuće načine primoravale na dalju eskploataciju i iskorištavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužene se terete za kaznena djela: Organizirana međunarodna trgovina ljudima iz članka 186.a, a u svezi sa članom 186. Kaznenog zakona BiH i Međunarodno navođenje na prostituciju iz članka 187. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine. 

U ovom predmetu Tužiteljstvo BiH je sa partnerskim institucijama i agencijama, provelo opsežnu istragu, uključujući i međunarodnu pravnu pomoć i komunikaciju, te se uz optužnicu predlaže saslušanje 42 svjedoka, 2 stručna vještaka i prilaganje oko 140 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.