Ashdown: BiH bi mogla krenuti prema separaciji, a to se neće dogoditi bez krvoprolića

U razgovoru za britanski list "Telegraph" bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown je istakao kako bh Srbi vrše pritisak da razbiju multietničku državu, što bi moglo regiju uvesti u novi sukob.

Ashdown je od 2002. do 2006. obnašao funkciju visokog predstavnika u BiH i radio na postavljanju zemlje na noge nakon rata, piše Telegraph. Komentarajući trenutno stanje u BiH, pridružio se kritikama na račun Catherine Ashton i Europsku uniju nazvao "nekompetentnom".

Ashdown je istakao je kako je BiH povremeno postizala nevjerojatan napredak i bila na dobrom putu prema integracijama u EU i NATO, ali da je u posljednjih pet godina sve krenulo unazad.

"Dinamika u BiH posljednjih pet godina je krenula u obrnutom smjeru", kazao je Ashdown, prenosi Deutsche Welle.

"Ako se to ne promijeni, BiH će krenuti prema separaciji, a to se neće desiti bez krvoprolića. Mislim da je trenutna situacija veoma loša. Ne kažem da je sukob blizu, ali ako sam prije nekoliko mjeseci mogao reći da se to neće dogoditi, sada više nisam siguran."

Lord Ashdown (70) smatra da bi Europska unija morala biti snažnije uključena u politiku u BiH, te da bi Dodiku morale biti uvedene sankcije, koje bi trebale uključivati zamrzavanje imovine i zabranu putovanja.

"EU je uvijek preferirala kratkoročna rješenja, bilo što čime bi mogli izbjeći krizu, umjesto da se suoče s problemima", uvjeren je britanski diplomat.

"Mislim da su time samo povećali utjecaj Dodika, vodećeg političara u procesu razbijanja Bosne i Hercegovine i umanjivanja uloge EU."
Share