ASA kupuje Central osiguranje, a za javnost kažu da se radi o partnerstvu

Marke konvertibilne marke novac
Ilustracija

Društvo ASA Finance d.d. Sarajevo, većinski vlasnik ASA osiguranja, podnijelo je Konkurencijskom vijeću BiH prijavu koncentracije koja nastaje namjerom kupovine većine dionica u osiguravajućem društvu Central osiguranje d.d. Sarajevo, objavio je portal Osiguranje.ba.

Koncentracija će, prema podacima iz prijave, imati efekat na tržištu pružanja usluga neživotnog osiguranja na području Bosne i Hercegovine, navdeno je u informaciji Konkurencijskog vijeća BiH, te su pozvani zainteresirani subjekti koja imaju relevantna saznanja o navedenom tržištu da dostave pisane primjedbe i mišljenja.

Zanimljivo, ASA Osiguranje i Central Osiguranje u obavijesti medijima navode da su potpisali ugovor o strateškom partnerstvu s ciljem daljnjeg razvoja i rasta domaćeg sektora osiguranja.

„Zajedničkim partnerstvom ova dva brzorastuća bosanskohercegovačka osiguravajuća društva učinjen je značajan iskorak u procesu konsolidacije i jačanja ovog sektora, što će rezultirati liderskom pozicijom na tržištu osiguranja“, priopćeno je iz tih tvrtki.

Kako je priopćeno, buduće poslovanje oba društva će biti usmjereno na daljnji razvoj, inovacije i digitalna rješenja prilagođena potrebama tržišta.

ASA Finance 66,67 postotni je vlasnik ASA Osiguranja dok ostatak udjela pripada reogisuravatelju Bosna RE 20 psoto i ZIF-u Prevent Invest 13,34 posto. Vlasnici Central osiguranja su CEPS – Centar za poslovne studije Kiseljak sa 70 posto i CENTAR GRADNJA d.o.o. Široki Brijeg sa 30 posto.