ARCELORMITTAL NAD BOSNOM Aktivisti prijavljuju zagađenje, nadležni samo registriraju

Pomor ribe

Od početka 2023. godine zabilježena su tri veća incidenta zagađenja rijeke Bosne koja se vežu za ArcelorMittal. Indikativno je da su se sva tri incidenta dogodila za vikend kada nadležne inpekcije ne rade. Svaki put aktivisti su bili ti koji su morali aktivirati nadležne institucije da rade svoj posao. Posljednji, do sada možda najgori, incident dogodio se posljednju nedjelju u kolovozu kada je u rijeci Bosni uočen masovni pomor ribe.

“Ovako nešto se nije dogodilo  u zadnjih 20 godina”, upozorit će aktivisti nakon alarmiranja inspekcije, nadležnog MUP-a i Županijskog tužiteljstva u Zenici.

Za pomor ribe u rijeci Bosni još uvijek nije utvrđen izvor zagađenja pa je i (ne)poznat zagađivač. Federalni vodni inspektor pokrenuo je postupak u ArcelorMittalu i u riječnom toku nizvodno do Vranduka. Na poziv Žurnala glavni federalni vodni inspektor Mirsad Smailagić kaže da je na bolovanju. Ni iz Arcelormittala nisu odgovorili na upite Žurnala.

Pomor ribe

Iz Tužiteljstva Zeničko-dobojske županije pak tvrde da je obaviješten dežurni tužitelj te izvršen očevid od strane MUP-a ZDŽ.

“lzuzeti su uzorci vode i uginule ribe koji će biti poslani na analizu a kako bi se utvrdio uzrok velikog pomora ribe. Nakon što ovo Tužiteljstvo zaprimi rezultate analize imat ćemo više informacija o ovom slučaju”, naveli su iz Tužiteljstva ZDŽ.

Posjete ArcelorMittalu

U potpunosti isti scenarij je bio i u druga dva slučaja zagađenja rijeke Bosne u ovoj godini. Podsjetimo, polovinom srpnja, federalni inspektor ponovno je bio u posjeti ArcelorMitallu.

Inspekcija u posjeti Mittalu

“Nakon zaprimljene dojave o incidentnom zagađenju rijeke Bosne koje je primijećeno u večernjim satima 16.7.2023. godine, federalni vodni inspektor je 17.7.2023. godine izvršio detaljan inspekcijski nadzor u gospodarskom subjektu ArcelorMittal d.o.o. Zenica. U toku nadzora su uzeti uzorci otpadne vode iz kanala pogona, te je naređeno da se angažira ovlaštena tvrtka kako bi se spriječilo dalje nekontrolirano isticanje otpadne vode, što je odmah i učinjeno” kazali su tada iz ove institucije navodeći da su o “incidentnom zagađenju su obaviješteni svi nadležni organi – policija, županijski vodni inspektor, te nadležna Agencija za vodno područje rijeke Save, radi poduzimanja daljih mjera iz djelokruga njihovih nadležnosti.”

Federalni inspektori posjećivali su Arcelormittal i u veljači. Nakon što je aktivist iz Zenice Safet Kubat, kao i u prethodna dva puta, dokumentirao zagađenje rijeke Bosne u blizini pogona ArcelorMittala, federalna inspekcija provela je inspekcijski nadzor i uzela uzorke vode za analizu. Utvrđeno je da je do incidenta došlo uslijed izlijevanja otpadnih voda iz pogona Čeličana. Iz Mittala su tada naveli da su “iznenađeni incidentom”.

Pomor ribe

Tužiteljstvo ZDŽ je priopćilo da je formiran predmet. Već u ožujku ove godine iz Eko foruma Zenica upozorili da će se i ova istraga najvjerojatnije završiti neuspješno, jer su dokazi koje je trebala osigurati državna laboratorija za vode neupotrebljivi.

“Federalni vodni inspektorat Federalne uprave za inspekcijske poslove 28.2.2023. dostavio nam je izvješće o provedenim analizama uzetih uzoraka. U izvješću su boldirane vrijednosti koje prelaze dozvoljene granične vrijednosti za treću klasu voda. Prema tom izvješću, onečišćenje rijeke Bosne kao da se nije ni dogodilo, jer su skoro sve izmjerene vrijednosti unutar dozvoljenih granica, voda je samo bila zamućena ali ne i onečišćena”, naveli su tada iz Eko foruma Zenica.

Na posjetama i iznenađenju je i ovaj slučaj završio.

Krajem prosinca prošle godine Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uvažilo je žalbu udruženja Eko forum Zenica izjavljenu na Rješenje Agencije za vodno područje rijeke Save o vodnoj dozvoli za ArcelorMittal Zenica i vratilo ga prvostupanjskom organu na ponovni postupak.

Međutim, Agencija za vodno područje rijeke Save početkom travnja ove godine ponovno je izdala vodnu dozvolu ArcelorMittalu.

“Daje se vodna dozvola pravnoj osobi ArcelorMittal Zenica za aktivnost koja može privremeno i trajno degradirati kvalitet voda”, naveli su iz Agencije u dozvoli s obrazloženjem da “način i procedure produženja vodne dozvole nisu obuhvaćene nikakvim podzakonskim aktom, tako da je ocijenjeno da nedostatak pravnih normi ne može biti razlog za nepostupanje u ovom slučaju i nedonošenje upravnog akta.”

Pomor ribe

Žurnal je više puta do sada pisao o zagađenju zraka, tla i vode prouzrokovan radom Mittalovih pogona, ali i inertnosti pravosudnih institucija u istragama koje su vođene.

Nekoliko dana nakon pomora ribe u Zenici iz Federalne uprave za inspekcijske poslove obavijestili su javnost o dojavi o pomoru ribe u rijeci Bosni u Maglaju koji je primijećen u blizini privrednog subjekta Natron Hayat. Kao i u prethodnim slučajevima o incidentnom zagađenju su obaviješteni svi nadležni organi – policija, županijski vodni inspektor, te nadležna Agencija za vodno područje rijeke Save.