Arapović demantirao intervju epidemiologinje iz Konjica: Nije točno da je doktorica to izjavila!

Jurica Arapović
hercegovina.info

HNŽ broji 17 oboljelih od koronavirusa, od čega ih je 11 u Konjicu. Jutros je jedan dovezen i na Odjel za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, dok su ostali na kućnom liječenju.

Portal Radiosarajevo.ba objavio je razgovor sa dr. Arminom Lazarević, epidemiologinjom iz Doma zdravlja u Konjicu, koja je kazala da su oboljeli kod kuće jer se, citiramo:

„Bolnica [SKB Mostar] nije uključila nikako. Pripremali smo se, imali planove i procedure, ali jedno je na papiru, a drugo je u praksi...plan je bio da, kad otkrijemo zaraženu osobu ili imamo sumnju, suspektan slučaj, da ih šaljemo na Infektivni odjel u Mostar. Tamo su kapaciteti sad puni, nema više mjesta, tako da moraju ostati kući, što nam otežava provedbu preventivnih mjera“, izjavila je za Radiosarajevo Lazarević, nakon čega se u javnosti pojavilo više upitnika.

Zašto su svi oboljeli iz Konjica na kućnom liječenju, i kako to da je Odjel za infektivne bolesti već pun, ako je službeno oboljelih 6. O tome je bilo riječi i na današnjoj konferenciji za tisak.

„Kad je riječ o suradnji s Konjicem, imamo registriranih 11 bolesnika sa šireg područja općine Konjic i samog grada. Jedan od njih je trenutačno u izolacijskom bloku, sa srednje teškom upalom pluća. Za sada je stabilno i dobro, bez zahtjeva za respirator“, kazao je dr. Jurica Arapović.

Po njemu je neupitno da će se sve teže oblike bolesti iz HNŽ-a, a i ZHŽ-a i HBŽ-a liječiti u Covid bolnici, a lakše zbrinjavati u lokalnim bolnicama.

„Stoga je jutros već naš Stožer civilne zaštite uputio zapovijed da se organizira u tom sustavu jedan odjel za zbrinjavanje takvih bolesnika, da bi riješili te bolesnike u smislu da ne putuju 100 kilometara do Mostara i nazad“, ustvrdio je.

Demantirao je intervju dr. Lazarević za Radiosarajevo.

„Kad je riječ o suradnji te dvije ustanove, nije točno da je doktorica to izjavila. S njom sam obavio nekoliko razgovora. Pojavljuje se praktično dezinformacija u javnim medijima. Dakle, doktorica Lazarević, doktor Avdić i dr. Ostojić i ja imamo izvrsnu suradnju. Sve pacijente smo dosada uredno testirali i uredno planiramo i nastaviti dalje. To je suradnja koja se nastavlja, i naša obveza, kao čelne zdravstvene ustanove u županiji jeste da skrbimo za zdravlje svih bolesnika od koronavirusa na području županije“, istaknuo je.

Da je nesporazuma na relaciji Mostar – Konjic bilo, jasno je iz intervjua doktorice Lazarević, koji teško da je izmišljen. Da su se oni izgladili jasno je iz činjenice da je pacijent iz Konjica dovezen u Mostar, a Konjicu naložilo jutros da lakše oboljele liječi tamo.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.