Arapi oko Sarajeva na 1,7 milijuna kvadrata grade naselja za 100 000 ljudi

Sarajevo, arapi , arapi , BIH
...rezidencijalnih naselja čiji su vlasnici investitori iz arapskih zemalja. Prema procjenama BiznisInfa, ako bi sva ova naselja bila izgrađena, osigurali bi se smještajni kapaciteti za čak 100.000 ljudi. Jedno od prvih naselja ove vrste koje je već otvoreno je Sarajevo Resort Osenik, sa 160 objekata, koje može primiti 1125 osoba. Uz sami Osenik gradi se slično naselje - Orchid Resort.

Još ranije je otvoreno naselje Aljezeera Residental, u Dobroševićima, u Novom Gradu, koje je bilo prvo te vrste u BiH. Kompanija "Rawasi Real Estate" uveliko gradi naselje Country Side Resort u Crepljanima, općina Hadžići, i ono bi, kako saznajemo, trebalo biti otvoreno sredinom 2018. godine. Prodaja kuća u punom je jeku. Naselje će biti zatvorenog tipa a sadržavat će 108 vila i 11 zgrada, uz jezero i druge sadržaje, slično kao Osenik. U Hadžićima je pri kraju i izgradnja naselja Tarčin Forest Resort koje se sastoji od 230 vila i velikog broja drugih zgrada.

Kompanija "Al Mosa" najavila je gradnju Duranovići residential resort, također u Hadžićima, a u istoj općini planirana je gradnja naselja Sarajevo Sun sa 58 vila, kao i naselja Green Hills Resort s 86 parcela. U Hadžićima, općini koja je očito najinteresantnija investitorima iz zaljevskih zemalja, najavljena je i gradnja naselja Ourika resort, Anoor Resort i drugih.

Kompanija "Al Diyar Real Estate" gradi naselje Ilidža Pearl Resort u Blažuju. Riječ o luksuznom naselju s pet zvjezdica u koje će biti uloženo 13 milijuna eura. Ista kompanija gradi još jedno rezidencijalno naselje u Blažuju koje je nazvano Almontaza, a radovi su u tijeku. Oba naselja imaju po više stotina stambenih jedinica a nalaze se jedno pored drugog. Ova kompanija ranije je najavila da ima u planu graditi sedam naselja u Sarajevu.

U Vlakovu na Ilidži najavljena je izgradnja naselja Vlakovo Resort, koje će graditi "Union Real Estate Company". Nekoliko naselja niknut će i u blizini Vrela Bosne. "Kuwait Investment Company" već je dobila dozvole za gradnju vila, a na tom području žele graditi i druge kompanije. Među njima je i Malak group, koja želi graditi naselje Malak resort na Vrelu Bosne.

Najveći od svih projekata koje će financirati arapski ulagači je Nova Ilidža. Riječ je o projektu kojeg mnogi porede s "Beogradom na vodi", a koji bi mogao primiti čak 40.000 stanovnika. Načelnik Ilidže Senaid Memić rekao je nedavno da se nada da će uskoro biti otklonjene administrativne barijere da se krene s realizacijom ovog projekta.

S druge strane, iznad starog dijela Sarajeva, tačnije na Hladivodama, gradi se Saraya Resort, sa 90 vila i 90 stanova. Prodaja kuća i stanova uveliko je u tijeku.
U blizini, na području Starog Grada, nalazit će se naselje Dema Resort, od nekih 30-ak vila. Investitor je nedavno na internetu objavio i prve snimke sa gradilišta.

Treba spomenuti i Poljine Hills, naselje od 211 vila i 10 stambenih zgrada koje gradi kompanija "Al Shiddi". Kompanija "Green Valley" iz Dubaija najavila je gradnju dva naselja u Vogošći. Green Valley Citygradit će se na 73.000 kvadratnih metara, sa 106 vila i 224 apartmana, te brojnim drugim objektima i sadržajima, u naselju Svrake. Njihov drugi najavljeni projekt je Salam City u Donjoj Vogošći, na 134.000 kvadratnih metara. Rečeno je da će on sadržavati 300 luksuznih vila, hotele, ugostiteljske objekte, otvoreni bazen, terene za košarku i tenis, restorane, kafiće, supermarket i džamiju. Trenutno se na području ove općine gradi naselje Hoton polje, a razmatra se mogućnost izgradnje još dva rezidencijalna naselja na lokalitetu Gradina, ali nema službenih informacija tko su investitori.

Osim toga, kompanija "Al Nami" najavljuje gradnju naselja Nebocaj Forest Resort, također na području općine Vogošća. Luksuzno naselje trebalo bi niknuti i u Brezi kraj Sarajeva, gdje kuvajtska kompanija "Senabil" želi graditi Smrekovica Resort. Projekt je nedavno prezentiran općini. U Ilijašu kod Sarajeva uskoro će početi gradnja apartmanskog naselja "Gornji Kadarići" ukupne površine 6,7 hektara. Investitor je "Union Real Estate Company" a općina je pristupila izradi regulacijskog plana. Jedan resort u Ilijašu je već izgrađen, u naselju Popovići, a u planu ih je još nekoliko, između ostalih i Jasmin resort. U Ilijašu su planirana i naselja Sovrle 1, Haluge i Kamenica, za koje se rade regulacijski planovi.

U sarajevskoj općini Trnovo je počela izgradnja turističko-stambenog grada Buroj Ozone koji bi trebao imati više od 1.000 vila i više od 70 stambenih zgrada.
Osim Sarajeva, investitori su najviše zainteresirani za Visoko gdje niču ili će niknuti desetine sličnih naselja. Strani investitori su do kraja prošle godine kupili čak 1,7 milijuna kvadratnih metara zemljišta na kojem će niknuti ovakvi gradovi.
Najveći projekat je Visoko Resort koji gradi "Abras Company". Ova kompanija kupila je čak 464.377 kvadratnih metara zemljišta. Kompanija "Rawasi" namjerava graditi u Visokom dva resorta: Rawasi Visoko I i Rawasi Visoko II. Kompanija "Al Nami" već uveliko gradi naselje Al Waha Resort Visoko koje će uskoro biti otvoreno a prodaja kuća je u tijeku.

Kompanija "Green Valley" najavila je gradnju naselja Martyrs. Još jedno luksuzno mega-naselje u Visokom bit će Loulou Resort, a najavljena je i izgradnja naselja Gorani resort, i drugih. Na kraju, treba reći dvije stvari: Prvo, sva ova naselja vjerojatno neće biti izgrađena, ili bar ne u kapacitetu u kojem su zamišljena. No, s druge strane, ovo nije konačan spisak. Gotovo svakodnevno se pojavljuju nove najave gradnje naselja u BiH i njih će sigurno biti još mnogo u bliskoj budućnosti.