APSURDISTAN Hrvatska ugasila požar u Širokom, ostatak BiH čeka da se Dodik smiluje

APSURDISTAN Hrvatska ugasila požar u Širokom, ostatak BiH čeka da se Dodik smiluje
CZ Jablanica

U Bosni i Hercegovini trenutno je aktivno na desetak požarišta. Vatra gori u Jablanici, Stocu, Mostaru, Bileći, Trebinju, na Palama nadomak Ravne planine. Požare su uz pomoć iz susjedne Hrvatske savladali u Širokom Brijegu. Ostali čekaju na pomoć iz zraka. Piloti i helikopterske ekipe OS BiH i dalje čekaju na suglasnost člana Predsjedništva Milorada Dodika. Ukoliko su sve zakonske mogućnosti istrošene ostaje još mogućnost djelovanja OHR-a po čijoj odluci bi helikopteri mogli uzletjeti, javlja N1.

U odsjaju naočala slika požara i bespomoćni izraz vatrogasca – dobrovoljca. Požarna linija sada je duga nekoliko kilometara i prijeti ugostiteljskim objektima, endemskim vrstama, a prema Mostaru nacionalnom parku Blidinje

“Moramo nositi vodu za gašenje, vodu za piće, hranu. Gore kad smo na terenu dodatno otežava koncentracija dima koja nas stalno pomjera s mjesta na mjesto, a sama konfiguracija terena je izuzetno teška i zahtjevna”, kazao je Edin Drežnjak, pripadnik DVJ Jablanica.

Vatra gori tek nekoliko stotina metara iznad jednog ugostiteljskog objekta koji se tu nalazi. Vrijeme je sezone i tu radi 30-tak uposlenih koji bi, ukoliko stvari krenu po zlu, mogli ostati bez radnog mjesta.

“Ne daj Bože samo da se nekom nešto dogodi, što se tiče ljudskih života, a ovo ako bude nešto materijalno, pa što – tako je kako je. Sad se sve svelo na politiku, znate kako je kod nas sad daje Dodik, ne da Dodik, daje Bakir ne da Bakir, meni je to osobno smiješno”, konstatirao je Murat Kavazović, vlasnik ugostiteljskog objekta.

Nakon što je Općina Jablanica zatražila međunarodnu pomoć i podnijela kaznenu prijavu protiv Dodika Tužilaštvu BiH iz kojeg i dalje nema reakcija, prvi čovjek ove općine ne gubi nadu.

“Ja sam poznat kao optimist i ne mogu reći da ne očekujem pomoć. Vidite kakva je konfiguracija terena, mi smo jučer prema prvim podacima kada su nam otišle ekipe na teren, kada smo uzeli koordinate čitavog područja, imali opožarenog 350 hektara, danas smo završili sa 380 hektara opožarenog područja”, naglasio je Damir Šabanović, načelnik Općine Jablanica.

Požari aktivni i na Palama nadomak Ravne planine, kao i u Bileći i Trebinju. U planini Viduši, iznad sela Gornji Mirilovići, na teritoriji općine Bileća i prema Viduškom polju, na teritoriji Trebinja požare gase vatrogasne ekipe. Sreću su danas imali u Širokom Brijegu gdje su djelovala dva kanadera iz susjedne Hrvatske.

“Požar je sad-zasad stavljen pod kontrolu. Napravili su nekoliko naleta. Još će vatrogasci prijeći teren s naprtnjačama i to je to”, istakao je Dario Čuljak, komandir VP-a Široki Brijeg.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

“Od početka kolovoza pripadnici 855. protupožarne eskadrile peti put otputovali su u inozemstvo gdje pružaju humanitarnu pomoć u gašenju požara. Ponovo pomažu našim prijateljima u susjednoj Bosni i Hercegovini koji se bore s požarima”, kazao je Mario Banožić, ministar obrane Hrvatske.

Kanaderi su mogli djelovati po dva osnova, prvi Zakon o obrani RH i godišnju odluka uz suglasnost Predsjednika za prelazak granice Oružanih snaga radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite i drugi osnovu sporazuma između Vijeća ministara BiH i Republike Hrvatske iz 2012. godine koji omogućava djelovanje u dubini od 10 kilometara pograničnog pojasa na osnovu zahtjeva civilne zaštite.

Dalje od tih deset kilometara je Mostar i Jablanica gdje traje borba vatrogasaca

“Ljudi su umorni, pokvarile su nam se i dvije cisterne, u ispomoć su nam poslali cisternu iz Parkova iz Mostara, pa se i ona pokvarila, težak je to teren”, tvrdi Petar Jurić, komandir VJ Mostar.

“Promjenom smjera vjetra požar počeo spuštati prema Donjoj Jablanici, tako da je situacija iz sata u sat sve složenija”, poručio je Omer Nezirić, pomoćnik načelnika CZ-a Jablanica.