FOTO  APOKALIPTIČNE SCENE IZ GLAVNOG GRADA Malo fali da Miljacka mostove odnese, kuće, stanovi i tvrtke pod vodom, struje nema...

poplave, Sarajevo
Klix.ba

Videosnimci iz zraka najbolje pokazuju razmjere poplava koje su pogodile Sarajevsku županiju usljed olujnog nevremena koje je trajalo tijekom proteklog dana i noći. Novinari Klixa snimili su najkritičniji dio Sarajeva, a kadrovi prikazuju potopljene Doglode, Otes i druga naselja na Ilidži.

Primjetno je da je rijeka Bosna nabujala, odnosno izlila se na nekoliko mjesta i tako potopila objekte koji se nalaze uz rijeku. Pod vodom su i naselja koja se nalaze s obje strane autoceste.

Pod vodom je veliki broj stambenih objekata i privatnih automobila. Spašavatelji evakuiraju stanovnike iz Otesa i premještaju ih na sigurne lokacije.

Vodostaj Miljacke u Sarajevu ubrzano raste, kod mosta Ćumurija u Sarajevu jutros u 7:00 sati iznosio je 208 cm, pa bi se rijeka mogla izliti iz korita u pojedinim dijelovima Sarajeva ukoliko kiša nastavi padati, a prema prognozama meteorologa padavine će potrajati do nedjelje, piše Klix.

Avaz pak javlja da je punionica kisika Messer u Rajlovcu kod Sarajeva potpuno pod vodom, a potvrdila im je to Majda Kovač, glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite.

“Ekipe su na terenu. Ugrožena je i tvrtka "Hercegovinalijek". Vrši se evakuacija. Ekipe su također i na Otesu”, kazala je Kovač te dodala da su ugroženi i još neki poslovni subjekti.

Veći dio Sarajevske županije nema struje, nekoliko naselja je pod vodom i odsječeno. Evakuacija se vrši i kod "Robota" u Rajlovcu.