APLIKACIJA ZA PRAĆENJE CIJENA GORIVA Vozači iz Federacije u mraku, aplikacija nedostupna već mjesec dana

gorivo

Aplikacija Federalnog ministarstva trgovine FMT FBiH oil info na kojoj su građani Federacije BiH mogli pratiti aktualne cijene goriva lansirana je 2019. godine i po mnogima je bila jedan od najkorisnijih projekata nekog od ministarstava.

Vozači su mogli u realnom vremenu pratiti cijene goriva u svojim lokalnim zajednicama, te na osnovu informacija iz aplikacije donijeti odluku gdje im se najviše isplati puniti rezervoare.

gorivo

Korisna je bila i novinarima koji su se uvijek mogli referirati na pad ili rast cijena nafte na globalnom tržištu, te iste usporediti sa maloprodajom na lokalnim benzinskim crpkama.

Međutim, početkom godine, korisnici su počeli primijećivati da aplikacija pada,  a zatim i da je više nema na Google play store sa kojega se mogla besplatno preuzeti.

gorivo

Uskoro je došlo i objašnjenje iz nadležnog ministarstva kojim upravlja ministar Amir Hasičević.

"Prateći korake u digitalizaciji, kao i nove standarde u poslovanju, u fazi smo implementacije novih funkcionalnosti, prebacivanje na nove i brže servere kako bi korisnicima olakšali i omogućili bolje uvid u kretanje cijena naftnih derivata", priopćeno je 16. siječnja iz FMT-a.

Međutim, na dan 13. veljače, aplikacije još nema. U međuvremenu je na redakcijski mail Hercegovina.info došao veći broj upita naših čitatelja da ih informiramo o cijenama goriva.

Do informacija kada se može očekivati puštanje nove aplikacije pokušali smo doći upitima prema ministarstvu, odakle su nam odgovorili da očekuju da bude dostupna u ponedjeljak 19. veljače.

Tražili smo i popis cijena goriva na benzinskim crpkama na području Hercegovine, ali nam iz ministarstva na datum 2. veljače napisali: "Nismo u mogućnosti selektivno slati informacije, aplikacija je u završnoj fazi, samo još malo strpljenja i sve će biti transparentno."

Otprilike mjesec dana vozači u Federaciji su u mraku kada su u pitanju cijene goriva, a ta situacija može biti i zloupotrijebljena od strane vlasnika benzinskih crpki kako bi bez kontrole povećavali cijene.

Na stranici ministarstva posljednji Mjesečni bilten cijena naftnih derivata koji je objavljen je onaj za studeni 2023.

Korisnici koji žele pratiti cijene to ipak mogu napraviti preko stranice Nafta.hr iako ne odgovaramo za moguće pogrešne podatke navedene na toj stranici.

gorivo

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.