Ante Krajina: MMF odobrio isplatu 180 milijuna eura kredita za BiH

Ante Krajina, MMF, korisnici kredita MMF-a, Ministar financija Federacije BiH, Ante Krajina
Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u ponedjeljak je odobrio isplatu 180 milijuna eura Bosni i Hercegovini na osnovi dospjelih rata kredita ugovorenog na temelju stand-by aranžmana sklopljenog 2012., potvrdio je ministar financija Federacije BiH Ante Krajina.

"Ta će sredstva značajno popraviti financijski 'krvotok' u zemlji a djelomice će poslužiti i za saniranje podsljedica poplava", kazao je Krajina lokalnim medijima.

Odobrene isplate odnose se na šestu i sedmu ratu kredita koje su mjesecima bile "na čekanju" jer Parlament BiH nije u zadanim rokovima usvojio zakon o ujednačavanju trošarina na različite duhanske proizvode.

Zakon kojim se povećavaju trošarine na rezani duhan i čija se cijena tako dovodi na istu razinu kao i cigarete Dom naroda parlamenta BiH usvojio je tek početkom lipnja iako je rok za to istekao još u travnju.

Povećanje trošarina na rezani duhan trebalo bi osigurati veći priliv prihoda u proračune dva entiteta i distrikta Brčko koji su i korisnici kredita MMF-a.

BiH kao država ne koristi ništa od tih kreditnih sredstava.

Uz ranije očekivanih 90 milijuna eura BiH je od MMF-a u okviru ove isplate dobila još toliko novaca na ime kreditnih sredstava koja će biti iskorištena za saniranje posljedica svibanjskih poplava koje su zemlji nanijele štetu od najmanje dvije milijarde eura.

Hina