VIDEO  ANKETA Mostarci su za neke hrvatske stranke i čuli, no nijednoj ne znaju program

Izbori
Ilustracija / hercegovina.info

Na ulicama Mostara provjerili smo svijest i znanje građana o hrvatskim strankama koje jurišaju na sve ili dobar dio razina vlasti. Prema objavljenim podacima Središnjeg izbornog povjerenstva stranke su prikupile 80.000 potpisa koji su potrebni za sudjelovanje na izborima. U praktičnom dijelu bi to značilo da je svaka stranka morala skupiti za državnu razinu 5.000 jedinstvenih potpisa, ali i uplatiti 25.000 maraka 'takse', a prema službenoj objavi to su sve stranke i učinile osim Hrvatske Seljačke Stranke Stjepana Radića i Hrvatske nezavisne liste koje su zasebno "donijele" 3.000 potpisa i 18.000 maraka jer će se kandidirati samo do federalne razine.

"Od nabrojanih nikad nisam čuo za HDU BiH, HKDU BiH i Hrvatsku nezavisnu listu. Ako je Mario Karamatić još uvijek predsjednik ovog HSS-a - onda znam njega i stranku i mislim da je Nikola Raguž predsjednik nekog od HSP-ova s popisa. Poznato mi je ime Pepi Barbarić, a on bi trebao biti predsjednik jedne od ovih kršćanskih unija", prokomentirao je Ivan Džalto koji nije djelovao neupućen u politička zbivanja.

Mnoge stranke s hrvatskim predznakom su nepoznanica za građane, no bez obzira što ih nitko nije vidio u prikupljanjima potpisa po gradovima i na relativno mali broj članova i simpatizera, uredno su predali tisuće potpisa u Središnje izborno povjerenstvo.


"Znam HDZ, SDA, HDZ 1990, SDP, Naša stranka, Hadžikadićeva stranka. To je to što znam od stranaka. Od tih manjih nabrojanih čuo sam samo za Hrvatsku seljačku stranku, za ostale nisam. Nisam baš u politici, pa nisam ni relevantan", rekao nam je Aldin Kovač.

Sličnog znanja i iskustva s članicama Hrvatskog narodnog sabora je i sugovornik Marin Vidović.

"Ne znam nijednog predsjednika od ovih stranaka, a programski sam još manje čuo. Čuo sam samo za HRAST i znam da imamo više HSP-ova, ne znam ništa više od toga o navedenim strankama", kazao je.

Ne računajući HDZ-ove koji su godinama parlamentarne stranka na više razina te HRS koji je aktivan u medijskom i društvenom pogledu, građani se "bore" s ostalim strankama koje ćemo imati priliku zaokružiti na izborima 2. listopada.

"Znam za HSP BiH, HSP Starčević i HSS, ali za njihove programe i načela ne znam ništa, niti znam da oni politički djeluju osim tu i tamo koje izjave u medijima. Obzirom na stanje u državi, nisam siguran ni da HDZ ima program. O vodstvu navedenih stranaka stvarno ne znam ništa niti imena, osim Marija Karamatića koji vodi Hrvatsku seljačku stranku", ističe Ivan Bokšić koji za sebe kaže da ne prati politiku najdetaljnije, ali dovoljno da bi prepoznao one koji bar nešto rade.


"Od stranaka znam da će na izbore izaći Naša Stranka, SDP, HDZ, SDA, Platforma za progres, vjerojatno PMP i HRS, također. Od manjih stranaka znam što sam čitao na portalima HKDU, Hrvatske seljačke stranke i slično. Nisam nikad čuo za Hrvatsku stranku prava Herceg-Bosne, za HKDU i Hrvatsku nezavisnu listu sam čuo, ali nemam pojma tko je to. Čuo sam i za Hrvatsku demokršćansku uniju, ali stvarno ne znam nijednog predsjednika od navedenih stranaka", Marko Vračević, koji ipak zna nijasu više, budući da je aktivan u Našoj stranci. 

"Za većinu stranaka sam čuo, ali što se njihovog programa tiče slabo znam išta, većinom što znam je da se pozivaju na hrvatski identitet. Ne znam nijednog predsjednika navedenih stranaka osim HKDU-Hrast", u svom odgovoru je rekao Ivan Babić.

Bez obzira na poznatu činjenicu da su u nekim strankama članicama HNS-a tek članovi obitelji, i to ne šire, a da su druge imale značajnih financijskih problema, za predaju ovih potpisa koji znače izlazak na izbore nije nedostajalo niti novca, ali ni potpisa "građana". Tako će Hrvati, ali i ostali koji hoće dati glas, uz HDZ BiH kao najveću logističku stranku, moći za 5 mjeseci odabrati i kandidate s lista iz redova Hrvatske seljačke stranke Stjepana Radića, Hrvatske nezavisne liste, Hrvatske demokršćanske unije, Hrvatskog nacionalnog pomaka, Hrvatske demokratske unije, HSP Ante Starčević, Hrvatske stranke prava, Hrvatske seljačke stranke, Hrvatske stranke prava Herceg-Bosne te Hrvatskog saveza HKDU-HRAST, te HRS.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.