ANKETA Mladi i stari žele promjene, no ne žele se aktivirati u politici

Mostar,anketa,HDZ BiH,Politika,stranke,umirovljenici,studenti
Hercegovina.info

Vedar dan u Mostaru ekipa portala Hercegovina.info iskoristila je da zajedno s građanima Mostara prokomentira trenutnu situaciju na političkoj sceni, potencijalno učlanjivanje u stranke, te konkretno i nedavni slučaj koji je potvrdio osipanje kadra HDZ BiH, točnije, kada je Dragan Čović jednu od svojih prvih suradnica - Tonku Krešić-Gagro, izbacio iz HDZ-a i HNS-a. Mišljenja su u većini slučajeva ista i mladi i oni stariji građani žele promjene, a mnogo njih se izjasnilo i kao apolitični u ovom slučaju.

„Ni u jednu nacionalnu stranku se ne bih nikad učlanila, iz prostog razloga, jer ne želim da nas neko dijeli, pa tako mislim i za HDZ. Što se tiče promjena u HDZ-u, promjene, koliko vidim, dešavaju se u svim strankama i reći ću da je to jako dobro, jer nije više mrtvo more“, kazala je Mostarka Nermina Tulić, umirovljenica koja je vrlo rado govorila za portal Hercegovina.info.

Kako kaže, prati politiku i sve što se trenutno dešava na tom aspektu, ali neke evidentne promjene ne vidi.

Ne vidim ni u jednoj aktualnoj stranci ništa vedro, promjene su nam jako potrebne. Željela bih da se mladi uključe u politiku, bez miješanja ovih koji su tu već, ali mislim da to nije izvodljivo. Zbog takve situacije, mislim da nikome ne bih savjetovala takvu politiku u životu“, naglasila je Tulić.

Mostar,HDZ BiH,studenti,umirovljenici,anketa,Politika,stranke

Dvije umirovljenice koje smo sreli tijekom istraživanja, poželjele su ostati anonimne, ali su prokomentirale da se dobro sjećaju Čovićevih političkih početaka.

„Tada, prije toliko godina, činilo se da on ima jasnu viziju, ali ne znam šta se dogodilo i kako je počeo samo tako da se prilagođava svemu i svima. Nikada se ne bih učlanila u HDZ, niti bih nekome preporučila. Ali nije tu samo riječ o HDZ-u, nema stranke koju bih navela da nema neki problem u funkcioniranju. Svaka stranka vuče sebi, vi ste tu samo mali igrači. Rekla bih da je on politički kameleon, ali nemam ni nekog boljeg da vam ga navedem“, rekla je ova umirovljenica za Hercegovina.info.

Osim umirovljenika, govorili smo i sa mladima, pa nam je tako jedna studentica iz Mostara, koja je željela ostati anonimna, kazala da, za sada, nije poželjela ući u politiku.

„Ulasci mladih u politiku se većinom promatraju kroz prizmu nečeg lošeg i sa puno osuda, ali i da nije tako, politika nije moj svijet i ne bih se učlanina ni u jednu stranku. Nijedan političar nema moju podršku, ne pratim njihov rad u potpunosti, ali nisam ni totalo isključena. Ne dopada mi se ovaj sustav i voljela bih promjene“, rekla je ona.

Kada smo je pitali šta bi prvo promijenila, ipak, nije imala konkretan odgovor, dodavši da puno toga ne štima, ali da je teško reći odakle treba početi. Kao što smo kazali, veliki broj sugovornika se izjasnio kao apolitični, tako da nisu bii raspoloženi komentirati dalje ovu temu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.