Analizirali smo broj pacijenata u COVID bolnici, i ništa se ne poklapa, u SKB objasnili zašto

Covid bolnica SKB Mostar
Hercegovina.info

Dnevne brojke hospitaliziranih, novozaprimljenih, preminulih i otpuštenih u COVID bolnici koje svakodnevno zaprimamo redovito nas zbunjuju, odnosno ne mogu se dovesti u povezanost s prethodnim danima. 

Naime, ako pogledamo stanje u zadnja 3 dana – 16.-tog imamo 121 hospitalizirano, a kada se oduzmu preminuli i otpušteni, te zbroje novozaprimljeni nikako ne možemo doći do brojke od 124 oboljelih u bolnici 17. tog. 

I tako je iz dana u dan, nova brojka, koja stiže svaki dan, ne može se povezati s onom od prethodnog dana. 

Tražili smo pojašnjenje iz Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, gdje kažu da je protokol prijema, premještaja i otpusta COVID pacijenata u SKB Mostar više nego dinamičan.  

“Premještaje pacijenata ne evidentiramo u izvješću za medije te je iz toga razloga moguće određeno neslaganje kada se analiziraju svakodnevne brojke o Covid pacijentima”, kažu iz bolnice i izvjesno je da u tom grmu leži zec.

Podsjećaju da su Covid pacijenti u SKB Mostar trenutačno hospitalizirani u četiri organizacijske jedinice: Izolacijski blok 1( Respiracijski centar), Izolacijski brok 2 ( Klinika za infektivne bolesti, 2. i 3. kat), Izolacijski blok 3 ( 5. Kat na Bijelom brijegu), COVID Interno ( Klinika za unutarnje bolesti s  centrom za dijalizu). 

“Osim navedene četiri organizacijske jedinice,  pacijente premještamo i na Odjel za plućne bolesti gdje borave bolesnici koji imaju negativan nalaz, a nisu izliječeni do kraja. Isti nisu navedeni u dnevnom izvješću jer i dalje ostaju u sustavu liječenja SKB Mostar. Također, zadnjih tjedan dana neke pacijente koji imaju negativan nalaz, a nisu izliječeni do kraja premještamo u Kantonalnu bolnicu„ dr. Safet Mujić“, kazali su iz Ureda za odnose s javnošću SKB Mostar dodavši da se nadaju kako su pojasnili nejasnoće. 

Inače, dnevno priopćenje Stožera kaže ovako: 18. studenenog u bolnici je 122 pacijenata, od čega novih 5, otpušteno 24, 17. studenog u bolnici su 124 pacijenta, novih je 29, a otpušteno 20. Nadalje, 16. studeni u bolnici je 121 pacijent, novohospitaliziranih 74, a otpušteno 52.