AMERIKA STEŽE OBRUČ Preregistracije i novi računi nisu zavarali trag koji vodi ka obitelji Dodik

Milorad Dodik
Hercegovina.info

Sjedinjene Američke Države nastavljaju stezati obruč oko Milorada Dodika, osoba i tvrtki povezanih s njim. 

Prezime Dodik Amerikanci, jasno je, vide kao sinonim za gomilanje osobnog bogatstva, i to uglavnom preko firmi čiji su izravni ili neizravni vlasnici članovi obitelji Dodik. 

Tako popis osoba i kompanija na američkoj crnoj listi postaje sve duži, a među njima se nalaze neke od najpoznatijih informatičkih kompanija koje imaju ugovore i suradnju sa institucijama i proračunima. Preregistracije i novi računi nisu Amerikancima zavarali trag koji vodi Miloradu i Igoru Dodiku, piše Federalna.

Koje su posljedice?

Prointer, Sirius, Kaldera, te još četiri poduzeća, kao i dvije osobe koje ih kontroliraju, od jučer se nalaze na OFAC-ovoj listi sankcioniranih. 

Riječ je o poduzećima koja su u posljednjih nekoliko godina sklopili ugovore u vrijednosti od nekoliko stotina milijuna maraka i za koje se navodi da su dio mreže Milorada Dodika i članova njegove obitelji. 

Priopćenje ministarstva financija SAD-a

"Dodik je iskoristio svoj službeni položaj kako bi ugovore sa Vladom RS usmjerio na mrežu privatnih kompanija koje on i Igor nadziru. Dok Igor kontrolira mnoge kompanije u ovoj mreži, on prikriva svoju osobnu povezanost s tim kompanijama oslanjajući se na različite nominalne vlasnike i direktore".

Nova lista sankcija do sada je najoštriji financijski udar jer praktično ne postoji institucija u Republici Srpskoj, ali čak i u BiH koje ne surađuju sa tim poduzećima, a između ostalog, jedno od tih poduzeća dobilo je i posao fiskalizacije. 

"Prvi put su rekli, znamo što radite i svi vaši pokušaji da izbjegnete sankcije pažljivo pratimo i one će se naći na crnim listama. Njih sigurno sada čeka gašenje računa, u tim tvrtkama radi nekoliko tisuća ljudi, koji sada sigurno neće moći ostvarivati svoja prava", smatra Siniša Vukelić, urednik poslovnog portala Capital. 

Iz Vlade Republike Srpske samo šturo priopćenje, međutim reakcije političara mnogo su oštrije. 

Priopćenje Radovana Viškovića, predsjednika Vlade RS

"Ovo nije ništa drugo već još jedan od pritisaka na rukovodstvo Republike Srpske, koje ima za cilj da posredstvom ekonomskog pritiska i izravnog udara na naše gospodarstvenike uspori ekonomsku aktivnost, kao i da oslabi politički stav rukovodstva Srpske. Ni jedno, ni drugo se neće dogoditi". 

"Napad na pravo RS na ustavne nadležnosti, napad na pravo da branimo ustavni poredak BiH, da branimo Dayton, očigledno nas žele ukrotiti, žele nam zatvoriti usta", izjavio je Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH (DNS). 

Među sankcioniranima su i dvije medijske kuće koje se također dovode u vezu s Miloradom Dodikom, a koje se nalaze i u vlasništvu sankcioniranih poduzeća. Među njima su UNA WORLD i "ATV -K2", pravni subjekt koji je nastao nakon što je Alternativna televizija prije dvije godine također došla pod sankcije. 

Priopćenje ATV-a

"Proizvoljne kvalifikacije i nove sankcije koje se odnose i na naših 150 radnika, odraz su, očigledno, samovolje pojedinaca u Američkom veleposlanstvu, ali ne možemo se oteti utisku i domaćih aktera kojima se ne dopada ono što govorimo i pišemo, a istina je. Rukovodstvo (ATV-K2) neće dozvoliti da neka strana sila ostavi niti jednog radnika bez posla". 

Za političke analitičare, nova lista sankcija, kao i priopćenje, ali i korišteni rječnik Ministarstva financija SAD-a jasna su poruka domaćim vlastima. 

"Bez uvijanja, bez diplomatskog pakiranja… Uglavnom se nije koristila riječ pljačka. Ovo je i poruka građanima RS", ocijenila je Tanja Topić, politička analitičarka. 

Topić dodaje da je bez obzira na najave da će doći do novih sankcija, ipak, svojevrsni šok kada se vidi koje su tvrtke sankcionirane, te da vjerojatno treba očekivati i da će OFAC-ova lista ubrzo biti ponovo proširena.