AMERIČKI CRNOLISTAŠ Sud odlučio da Asim Sarajlić i drugi SDA-ovci nisu krivi zbog mita i korupcije

Asim Sarajlić SDA

U Općinskom sudu u Sarajevu danas je izrečena presuda Asimu Sarajliću, Sabahudinu Delaliću i Muhamedu Šehoviću nakon suđenja koje je trajalo više od pola godine.

Odlučeno je da su Sarajlić i ostali oslobođeni.

Podsjetimo, oni su se teretili da su, od 20. do 25. veljače 2020., prije izbora predsjednika Županijskog odbora SDA u Sarajevu, posredstvom Šehovića ugovorili sastanak s jednim od delegata izborne konvencije Velidom Tvrtkovićem.

Stranački utjecaj

Sarajlić i Delalić su, prema optužnici, obećali Tvrtkoviću da će, koristeći stranački utjecaj, zaposliti njegovu suprugu ako bude glasao da Fikret Prevljak bude predsjednik sarajevske SDA, a ne načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, Prevljakov protukandidat.

Tvrtković je snimio razgovor, napravio audiozapis, na kojem se čuje o čemu je razgovarao sa Sarajlićem i Delalićem, koji je zastupnik u Skupštini županije Sarajevo. Efendić je javno objavio ovaj snimak. Delalić je nakon objavljivanja snimka napustio SDA, a kasnije je to učinio i Efendić koji je sada predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

U kolovozu 2022., sutkinja Amela Skrobo-Kadrić je otvorila glavni pretres u predmetu u kojem su navedeni optuženi za kazneno djelo “Davanje dara i drugih oblika koristi”.

U tom razdoblju, prvooptuženi Asim Sarajlić je bio predsjednik kadrovske komisije SDA i član Predsjedništva SDA, kao i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, piše Avaz.

Američka crna lista

Podsjetimo, Sarajlić se nalazi na američkoj crnoj listi, nakon što mu je Američki ured za kontrolu strane imovine (OFAC) u travnju prošle godine uveo sankcije.

On je prije toga bio predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda nakon čega je podnio ostavku na ovu poziciju.

Sarajlić se krajem svibnja prošle godine pred sudom izjasnio da se ne osjeća krivim za ono što ga tereti optužnica – davanje dara i drugih oblika koristi.