AMERIČKE SANKCIJE Političari u BiH ismijavali crne liste, a onda su počeli ostajati bez bankovnih računa

Američke sankcije

Otkako su prije nekoliko godina intenzivirane aktivnosti Sjedinjenih Američkih Država na ovim prostorima, što je rezultiralo time da su brojni službenici iz BiH završili na OFAC-ovoj listi, kolokvijalno nazvanoj američka crna lista, u javnosti je bilo prisutno relativiziranje tih sankcija.

Sve je počelo sa službenicima iz Republike Srpske, uključujući i sam vrh ovog entiteta, a jedna za drugom su se nizale izjave službenika kako nisu ni ranije išli u SAD, niti imali imovinu, pokušavajući smanjiti im značaj, piše Avaz.

"Ovo je čista farsa, ja nemam nikaku imovinu u Americi, nisam imao ni račun u Americi i nemam namjeru da idem tamo. Republika Srpska se dobro razvija i ekonomski dobro stoji, sve je to problem. SAD su iznijeli niz laži i optužbi, pripisivanjem koruptivnih radnji protiv mene", rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nakon što je završio na ovoj neslavnoj listi.

Obrana Novalića

Tada još uvijek vladajuća SDA je podržavala ove poteze SAD-a sve dok na red nisu došli i njihovi službenici ili osobe bliske toj stranci.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je branio, tada još uvijek premijera, a sada pravosnažno osuđenog Fadila Novalića, kada je završio na crnoj listi.

"Ponekad pomislim da se SDA mora upozoriti kada prelazi cestu, ako slučajno ne prijeđu gdje treba mogli bi završiti na crnoj listi. Mislim da te mjere State Departmenta polako gube vjerodostojnost s ovakvim postupcima. Ništa ne govori puno o gospodinu Novaliću ovo što je stavljen na crnu listu", rekao je Izetbegović prije dvije godine.

Takvih izjava je bilo mnoštvo, što iz RS, što iz Sarajeva, a sve su bile kroz neki podrugljiv ton.

Ipak, brzo je sve došlo na svoje kada su se prethodnih dana pojavile informacije o zatvaranju bankovnih računa, a razlog je jednostavan – svi koji surađuju s onima koji su na američkoj crnoj listi riskiraju da se i sami nađu na njoj. Tako su banke pokrenule jednostrane raskide ugovora kako ne bi ugrozile svoje poslovanje.

"Obična glupost"

Više nitko ne priča o tome kako su sankcije obična glupost, kako nisu ni planirali ići u SAD, nego se čak najavljuju i tužbe Sudu u Strasbourgu, ali i traže svi mogući mehanizmi kako bi se sklonili s njih. U tome sigurno jednim neće pomoći njihovi međunarodni partner u vidu Vladimira Putina, a drugima u vidu Erdogana.

Ono što je dodatno privuklo pažnju je izjava bivšeg predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da je zatvaranje računa uslijedilo kao posljedica usvajanja Zakona o sprječavanju pranja novca, na kojem je inzistirala Eeropska unija. Argumentacija Šarovića za to je da je SDS na američkoj crnoj listi već 20 godina, a da je račun zatvoren tek nakon usvajanja ovog zakona.

Ako se ova informacija pokaže točnom, ispostavit će se da su neki političari, očito nesvjesno, žrtvovali sebe na europskom putu. No, izlaza više nema, a oni će se sada morati baviti isključivo sobom i kako izaći iz situacije u kojoj su se našli.