Alarmantno ! Tko vrbuje državljane BiH da ratuju u Siriji

islamisti

Upravo zahvaljujući pouzdanim podatcima do kojih su došli obavještajci OSA-e, službenici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su prije četiri dana 11 muškaraca u BiH koji su se vratili iz Sirije gdje su ratovali kao pripadnici islamskih terorističkih organizacija.

Žestoki pritisci

Baš u trenucima dok je trajala akcija na njihovom uhićenju, preko svog Facebooka iz Sirije se oglasila Bosanka Elvira Karalić i objavila da je pocijepala svoju bh. putovnicu! Odmah je postala zvijezda među teroristima, posebno pripadnicima zloglasne organizacije ISIS. Stigle su joj brojne čestitke, zapovjedništvo ISIS-a je Elviru promoviralo u heroinu uz poziv svim muslimanima u BiH da se pridruže ‘herojskoj braći i sestrama u Siriji'.

Elvira Karalić iz zaseoka Poljice kod Vrnograča u Velikoj Kladuši ima 30 godina i lani u ljeto otišla je ratovati u Siriji. U Poljicama je ostavila supruga Salahudina Balića s kojim je bila 13 godina u braku, 11-godišnju kćer Aminu i četverogodišnjeg sina Bilala. Ostavila je i svoju majku i svu drugu obitelj.

Ona i njezin muž zajedno su pristupili vehabijskom pokretu, a u Poljicama se priča da su sinu dali ime po vođi vehabija u BiH Bilalu Bosniću. Mjesecima prije odlaska u Siriju, Elvira se nije odmicala od računala - stalno je bila ne vezi s nekim vehabijama, prije svega sa Saidom Huseinovićem koji već odavno ratuje u Siriji.
U trag toj vezi preko društvenih mreža odmah su ušli ‘šefovi' i krenuo je žestok pritisak na Elviru da sve napusti i ode u Siriju. Ona se ubrzo potpuno odvojila od obitelji, jedno vrijeme provela je kod majke, da bi zatim cijelu obitelj proglasila nevjerničkom i izdajicama islama.

A onda je prošlog ljeta nestala iz sela i završila u Siriji. Tamo se po šerijatskim pravilima odmah udala za Saida i od tada su kao pripadnici terorističke organizacije ISIS zajedno na ratištima po toj zemlji. Jedini njihov trag je ono što objavljuju, zajedno ili odvojeno, na društvenim mrežama. Prema nekim informacijama, Said odnedavno ima još jednu ženu koju je šerijatski oženio.

- Kakva god bila, ona je moja supruga i za mene je bila odlična. Zbog toga što je otišla s drugim, šerijatski smo se razveli - kazao je u Poljicama Salahudin Balić.
Preko društvenih mreža masovno se državljani BiH vrbuju za odlazak na ratišta u Siriji i Iraku i pri tome im se nude ‘med i mlijeko'. Osigurava im se besplatan put do Sirije uz džeparac, a tamo mjesečno dobivaju na ime plaće oko 2000 eura, ali taj novac na kraju uglavnom završi u džepovima zapovjednika!

Masovno vrbovanje

Posljednjih mjeseci naročito se vrbuju žene iz BiH, posebno djevojčice, razvedene ili udovice. Istragama koje se vode i obavještajnim radom dolazi se i do onih koji stoje iza portala specijaliziranih za vrbovanje za odlazak u rat u Siriji i Iraku.
U porukama koje se objavljuju na vehabijskim i radikalnim islamskim portalima naglašava se da je ‘vjerska obveza žena ostaviti muža i djecu i da im je obveza udati se za ratnike iz Sirije'. Naši izvori kažu da svaka žena koja otvori takve poruke, odmah biva stavljena na posebnu listu organizatora odlazaka na ratišta, čak i njihovu fizičku prismotru i ‘više je ne puštaju na miru dok ne osvane u Siriji'.

Primjerice, na Facebooku se može pročitati poruka koju stalno ponavlja nepoznata osoba čije je korisničko ime Ebu Muhhamad: ‘Ja sam javno pozvao sve iskrene sestre da pozovu svoje muževe da se odazovu džihadu u Siriji ili nekom drugom bojištu u nekoj drugoj zemlji, jer im je to obveza, pa ako se ne odazovu, da traže razvod braka i da idu među braću mudžahedine'.

Uhićenje 11 vehabija u BiH, a prije toga Bilala Bosnića i njegove ekipe, izazvalo je buru žestokih negodovanja iz vehabijskog pokreta, reagiranja i prijetnji. Preko portala koje kontroliraju, oni su Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA) i Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) odmah proglasili terorističkim organizacijama uz tvrdnju da vode rat protiv muslimana u BiH i pitanje ‘zašto ne uhićuju velikosrbe i velikohrvate'. Ne izostaju ni ozbiljne prijetnje.

Pored ostalog, jučer su u tim reagiranjima vehabije priopćavale da vlasti BiH djeluju nezakonito i da nisu imali pravo uhititi 11 osoba koje su boravile u Siriji. Pri tome se pozivaju na to da je državni zakon kojim se zabranjuje odlazak na strana ratišta stupio na snagu 24. lipnja ove godine pa se ne može odnositi niti po njemu mogu biti sankcionirani oni koji su prije tog datuma bili na ratištima u Siriji i Iraku: ‘Do 24. lipnja ove godine tko god je htio mogao je slobodno ratovati po Siriji.'

Kako Dnevni list doznaje, svi koji su prije tri dana uhićeni, i nakon povratka iz Sirije u BiH nastavili su održavati veze s teroristima iz ISIS-a i raditi po njihovim direktivama.