ALARMANTNO NA BHRT-U Državna televizija propada, dugovi se gomilaju, poslovanje upitno

Zgrada FTV i BHRT
Hercegovina.info

Upravni odbor BHRT-a je pismom upozorio vlasti i međunarodne organizacije da je upitno poslovanje ove medijske kuće te je pojasnio kako bi se to moglo spriječiti.
Razmatrajući financijski plan BHRT-a za sljedeću godinu na sjednici održanoj 19. prosinca, Upravni odbor je zaključio da će 2024. biti krajnje rizična za poslovanje, priopćili su iz BHRT-a. Kako su konstatirali, neizvjestan je i dosadašnji prihod od naplate RTV takse, ali i s takvim prihodom gomilaju gubitke i ne može ni minimalno financirati svoje programske obveze.

Ugovor s Elektroprivredom istječe

Napomenuli su da ugovor s Elektroprivredom Bosne i Hercegovine o prikupljanju RTV takse uz račune za isporučenu struju istječe posljednjeg dana ove godine te da novi ugovor još nije potpisan.

Rukovodstvo BHRT-a je zatražilo da se novim ugovorom s EP BiH implementira raspodjela prihoda zasnovana na Zakonu o sustavu javnom radiotelevizijskom sistemu u Bosni i Hercegovini, ali da još nema dogovora ovom pitanju. Ukazali su na dugovanja entitetskih javnih emitera prema BHRT-u.

"Prema tom modelu, BHRT-u bi trebalo pripasti 75 posto od prikupljene TV pretplate u Federaciji Bosne i Hercegovine. Napominjemo da dug RTRS-a prema BHRT-u već premašuje 75 milijuna KM, što predstavlja razliku naplaćene u odnosu na pripadajuću taksu koja je trebala biti uplaćena BHRT-u. Radio-televizija FBiH duguje BHRT-u 15 milijuna za pružene usluge", obrazložili su.

RTRS ignorira dug

Tvrde da RTRS u potpunosti ignorira zakonsku obvezu raspodjele prihoda od prikupljene RTV takse te da od sredine 2017. na račun BHRT-a nije uplatio ni jednu marku. Također su podsjetili da se RTV taksa u FBiH naplaćuje se samo na prostoru na kojem EP BiH vrši naplatu struje.

BHRT se tako našao u, kako su zaključili, škaricama nepoštivanja Zakona o javnom radiotelevizijskom sustavu, s jedne, i ignorantskog odnosa vlasti, s druge strane. Naglasili su da BHRT nema utjecaj na prikupljanje prihoda, jer je to nadležnost entitetskih servisa, a s druge strane se gomilaju obaveze, raste gubitak sa stalno otvorenom prijetnjom da dobavljači blokiraju račune. Ocijenili su da se problemi usložnjavaju iz dana u dan.

"Oprema, koja je stara 40 godina, na izdisaju je, zgrada se slabo održava zbog nedostatka sredstava, nema ulaganja u novu opremu, a poseban problem predstavlja fluktuacija kadrova. Dvije trećine zaposlenih, koje čine tehničko osoblje i snimatelje, plaćeni su ispod 800 KM mjesečno. Novinarski kadrovi zarađuju nešto iznad prosjeka u FBiH što dovodi do odljeva izraslijih kadrova", napomenuli su.

Agonija koja traje godinama

Smatraju da očajna financijska situacija BHRT-a nije nepoznata u javnosti i političkim faktorima i ona je rezultat sustavnog urušavanja zakonodavne arhitekture na kojoj počiva sustav javnog RTV emitiranja u Bosni i Hercegovini.

"Agonije traje godinama, ali se ništa ne poduzima. Tijekom ove godine, menadžmentu i Samostalnom sindikatu radnika u BHRT-u dato je pregršt obećanja, ali se ništa nije realiziralo. Također, od najavljenih zakonskih promjena i formiranja radnih grupa unatrag dva mandata nije ništa konkretno urađeno", naglasili su.

Ako ovakvo stanje potraje, prijeti opasnost da Bosna i Hercegovina, kako su upozorili, ostane bez javnog televizijskog servisa koji pokriva cijelu državu, uprkos činjenici što je to jedan od 14 uvjeta koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti na putu pridruživanja Europskoj uniji.

Upravni odbor i menadžment BHRT-a pozvali su vlasti i međunarodnu zajednicu da se trajno riješi financiranje javnih RTV servisa u skladu s preporukama EU, priopćili su iz BHRT-a.