ALAGIĆ "Jelka Miličević znala je za nabavku respiratora i koliko će novca biti potrebno"

afera respiratori
N1

Na današnjem svjedočenju Sanite Alagić u predmetu "Fadil Novalić i drugi" fokus je bio na ponudama "Srebrene maline" za nabavku respiratora. Tužiteljstvo time pokušava dokazati da je ugovor o nabavci prepravljan puno kasnije nego što to tvrdi Alagić.

Tužitelj je inzistirao na odgovorima u koje vrijeme su pristizale ponude u Federalnu upravu civilne zaštite i s kojim oznakama respiratora. Na to svjedokinja nije znala odgovoriti, ali je u nastavku suđenja prilikom odgovaranja na pitanja sudskog vijeća i obrane, uspijevala odgovoriti. Ovo pokazuje neprijateljski odnos svjedokinje prema Tužiteljstvu koja je sve vrijeme na pitanja odgovarala neodređeno i digresivno, odnosno nije željela odgovarati ono što je se pita iako je očigledno imala saznanja.

U prethodnim, a i današnjem svjedočenju se govori o tri pristigle ponude. Jednu je, prema riječima Alagić, dostavio Zavod za javno zdravstvo FBiH na sjednici Kriznog stožera ŽS. Druga je stigla na protokol direktno u FUCZ, međutim svjedokinja nije sigurna je li ponuda uistinu i protokolirana, a treća ponuda im je, kako kaže, stigla iz Vlade FBiH. Alagić navodi da je u toj ponudi bila oznaka HC-VE003 i da je ona korištena za pripremanje ugovora, prenosi Klix.

Ponude su važne tužiteljstvu zbog toga što način njihovog pristizanja i sadržaj ponuda može odgonetnuti kako je i kada došlo do prepravke ugovora iz HC-VE003 u ACM-812A. Tužiteljstvo tvrdi da je to rađeno puno kasnije, odnosno nakon što je probijen dogovoreni rok isporuke respiratora (15. travanj), dok svjedokinja tvrdi da je grešku izmijenila odmah.

Alagić navodi da je upravo ponuda s respiratorima oznake ACM-812A, koji su na kraju pristigli u BiH, bila prikačena uz ugovor, a da je korištena samo košuljica ponude na kojoj je pisalo HC-VE003. To ističe kao razlog zbog kojeg je došlo do greške prilikom sastavljanja ugovora. Tužitelj je na ovo istaknuo da ponuda sa ACM-812A oznakom uopće nije postojala u FUCZ-u prilikom izuzimanja dokaza, a kamoli da je stajala u ugovoru, te da je ona (ponuda) pronađena kod optuženog.

Na tvrdnje da je ugovor mijenjan iz tehničkih razloga, reagirao je i član sudskog vijeća Braco Stupar koji je svjedokinju pitao je li u tom trenutku bila svjesna da zapravo mijenja predmet ugovora, a ne samo tehničku grešku. Odgovorila je da nije bila svjesna, a na pitanje tko joj je naložio da to radi, rekla je Fahrudin Solak.

Medicinski "stručnjaci" iz FUCZ-a i optužbe na račun Jelke Milićević

Svjedokinja je ispitivana i o tome tko je razvrstavao ponude za respiratore koje su pristizale. Na pitanje tko je mogao ocijeniti koji ponuđeni respiratori odgovaraju potrebama stanovništva i tko ih je valorizirao, ona je odgovorila da su to radili uposlenici FUCZ-a.

Navela je da su se tom prilikom vodili preporukama Svjetske zdravstvene organizacije o minimalnim tehničkim uvjetima, prilikom čega nisu kontaktirali stručnjake koji će odlučiti koji su respiratori valjani.

Obrana Fahrudina Solaka se fokusirala na pojašnjavanje činjenice da su cijene respiratora u to vrijeme divljale, te da FUCZ i Solak nisu radili ništa na svoju ruku.

Prilikom odgovaranja na pitanja braniteljice Marsele Bajramović, svjedokinja je rekla da je od zapovjednice Stožera Jelke Milićević 1. travnja saznala da će biti nabavljeni respiratori te da je ona sugerirala FUCZ-u da umjesto pet milijuna KM izdvoje 7 milijuna KM jer novac iz proračuna Vlade FBiH neće biti dovoljan za potrebnu nabavku respiratora.

Prilikom postavljanja ovih pitanja, braniteljica Jelke Milićević Senka Nožica je u jednom trenutku i prigovorila braniteljici Bajramović, a pred kraj suđenja je zamolila da joj se omogući ispitivanje ovog svjedoka jer je ona jedini svjedok koji je optužio njenu branjenicu, odnosno ministricu financija FBiH i zapovjednicu Federalnog stožera.

Sanita Alagić će se na klupi za svjedoke naći i na naredna dva ročišta, a s obzirom na to da njeno ispitivanje traje već tri ročišta, ovo je do sada svjedok koji je najduže ispitivan. Razlog tome su opširna pitanja i konstantno vraćanje na iste događaje, što je dijelom prouzročeno i nedirektnim odgovorima svjedokinje koji često nisu ni bili u koliziji.

Na naredna dva ročišta, očekuje se da će braniteljica Bajramović nastaviti s unakrsnim ispitivanjima. Zatim će tužiteljstvo ponovo ispitivati svjedokinju u odnosu na pitanja obrane, a zatim će na red doći i braniteljica Senka Nožica.