AKTIVNOSTI Za dva tjedna iz BiH udaljeno 46 stranaca iz Alžira, Iraka, Tunisa ...

Udaljavanje stranaca
SPS

Kao rezultat kontinuiranog provođenja operativnih aktivnosti, Služba za poslove sa strancima (SPS) je u prva dva tjedna prosinca ove godine zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla mjeru protjerivanja za 46 stranih državljana među kojima su državljani Pakistana, Maroka, Alžira, Irana, Iraka, Libije, Tunisa i Turske. Navedeni strani državljani su stavljeni pod nadzor u Imigracijski centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine.

Služba je u istom periodu  sa teritorije Bosne i Hercegovine udaljila 23 strana državljanina kojima su prethodno izrečene mjere protjerivanja, te su do udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine boravili pod nadzorom u Imigracijskom centru. Na osnovu Sporazuma o Readmisiji sa zemljama regije, jedan državljanin Afganistana vraćen je u R. Srbiju, dok je jedan državljanin Bangladeša vraćen u Crnu Goru. 

Služba je samostalno ili u suradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije, u navedenom periodu u zemlje porijekla vratila 21 stranog državljanina od kojih su 17 državljani Turske, dva državljanina Pakistana, jedan državljanin Gvineje i jedan državljanin Srbije. 

Od početka 2020. godine, Služba za poslove sa strancima registrirala je 15.910 migranata, te je i dalje nastavljen trend smanjenja novopristiglih i registriranih migranata u Bosni i Hercegovini. U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6.977 migranata, navedeno je iz Ureda za informiranje SPS.