Ako ne dostave potvrdu o životu umirovljenici u siječnju neće primiti mirovinu

mirovine, Vjekoslav Čamber, umirovljenici, prijava, mirovina, mirovine, mirovina, umirovljenici, povrat novca, mirovine, umirovljenici, Isplata mirovina, juniori, pismo, pismo majke, anonimno pismo, mirovine, FBIH, Isplata mirovina, isplata, mirovine, Isplata mirovina, povećanje mirovina, vojne mirovine, mirovine, mirovinski sustav, polaštene mirovine, mirovina, ćosanje, hercegovački običaji, Informatička radionica, stari i nemoćni, roditelji, roditelji i djeca, PIO/MIO, Federalni premijer Novalić , Mostar, kuća, običaji, Običaji starog zavičaja , hercegovački običaji, Hercegovina, hercegovački običaji, narodni običaj, običaji, broj stanovnika, Hrvatska, procjene demografa, mirovine
Ako ne dostave potvrdu o životu poštom na mostarsku ili sarajevsku adresu tog zavoda do konca prosinca, u siječnju neće primiti mirovinu, navodi Slobodna Dalmacija.

Naime, prethodnih godina hrvatskim umirovljenicima Federalnog mirovinskog zavoda stizale su potvrde o životu na kućnu adresu, koje su potom korisnici trebali popuniti, ovjeriti na zakonom propisanim adresama te ih vratiti na poštansku adresu mirovinskog u susjednoj zemlji.

Novine od ove godine

No, ove godine Mirovinski Federalne BiH je bio inovativan, u tijeku sa svjetskim internetskim trendovima, te je preko svoje stranice obavijestio sve osiguranike izvan teritorija Federacije da im potvrde o životu, preuzete s njihove službene stranice, moraju dostaviti do konca prosinca, inače im slijedi "obustava isplate mirovine".

Kako su umirovljenici u pravilu "na vi" s internetom, glasnogovornik Federalnog MIO-a Tomislav Kvesić je objasnio zašto su se odlučili na takav "revolucionaran" potez.

''Iz dva razloga. Prvi je ušteda, a drugi, još važniji, činjenica da nam se potvrde o životu poslane na kućne adrese u velikom broju nisu vraćale. Shvatili smo da u našoj bazi podataka, ovdje u Mirovinskome, nemamo točne adrese osiguranika. Često bi nas zvali i tvrdili da nisu dobili potvrdu o životu. Naravno, također želimo se preko ovjerene potvrde uvjeriti jesu li osiguranici kojima isplaćujemo mirovinu doista i živi'', pojašnjava glasnogovornik Kvesić.

Kvesić također pojašnjava da su mirovine stečena prava koja osiguranicima nitko ne može oduzeti, da MIO može samo zalediti isplatu "dok ne pristigne potvrda o životu", a da bi se potom isplatile i "zaleđene" mirovine.

Neslužbeno, pak, navodi Slobodna MIO će prihvatiti potvrde o životu dostavljene i do 15. siječnja, prije početka obračuna mirovina, kao da su došle i do konca prosinca.

Neka dođu u HZMO

Inače, i iz hrvatskog Mirovinskog poručuju da su na raspolaganju tim umirovljenicima.

''Mogu doći u naše urede ako im treba pomoć i isprintati i popuniti potvrda o životu, tako će moći riješiti sve na jednom mjestu'', poručio je preko "Slobodne" glasnogovornik HZMO-a Filip Dujmović.

Uzgred, HZMO svojim osiguranicima izvan Hrvatske i dalje šalje potvrde o životu poštom, pa tako i onima koji žive u Federaciji BiH.

Slobodna Dalmacija