Ako je Sarajevo europski Jeruzalem, kako to da nekima smeta katolička molitva za mrtve?

Ako je Sarajevo europski Jeruzalem, kako to da nekima smeta katolička molitva za mrtve?
Twenty20 / Hercegovina.info

Hrvatsko kulturno društvo Napredak oglasilo se danas povodom mise za žrtve Bleiburga koja se u subotu održava u Sarajevo. U priopćenju koje potpisuje Središnja uprava kažu da čvrsto podržavaju slobodu kao temeljnu vrijednost suvremenog društva, čiji neodvojivi dio je religijska sloboda u kojoj je sadržano pravo služenja svete mise za pokojnike.

"Slavljenje svete mise kao vjerski obred samo po sebi isključuje provokaciju, a poglavito dovođenje u vezu s bilo kakvim rehabilitiranju ustaškoga režima, kako neki tvrde. Naprosto jedno drugo isključuje".

"Nema nikakve logike i neprihvatljivo je bilo kakvo povezivanje duhovnoga nadpastira Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini sa zločinačkim pothvatima na osnovu njegova duhovnog pijeteta prema ubijenima i njihovim obiteljima. Stoga u svakom protivljenju takvomu sjećanju na preminule vidimo sustavno kršenje temeljnih vjerskih sloboda katolika".

"Držimo da je neprihvatljiv svaki vid antipropagande koji se ovih dana može čuti u bh. javnosti, a zapravo je javni istup protiv Hrvata i katolika koji imaju biti ravnopravni građani demokratske države Bosne i Hercegovine i njezina glavnoga grada Sarajeva. Mnogi vole isticati kako je Sarajevo otvoren grad i „europski Jeruzalem“, pa kako to da nekima smeta katolička molitva za mrtve? Osporavanje molitve bilo koje vjerske zajednice spada u kršenje temeljnih ljudskih prava, zajamčenih svim europskim i svjetskim konvencijama".

"Podsjećamo kako je Parlamentarna skupština Vijeća Europe snažno osudila masovna kršenja ljudskih prava u totalitarnim režimima, izražavajući sućut, razumijevanje i priznanje žrtvama tih zločina".

"Zaključno, jasno osuđujemo svaki totalitarni režim, nacistički, fašistički, komunistički, svako veličanje nedemokratskih političkih sustava i svako ograničavanje vjerskih prava drugih i drugačijih koji nas udaljavaju od europskoga puta, europskih vrjednota i zajedničkoga cilja – pravoga mira utemeljenoga na povijesnoj istini i napretka cjelokupnoga društva u kojemu želimo živjeti i s drugima suživjeti", priopćili su iz Središnje uprave Središnja uprava HKD Napredak.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.