Ako im ne povećaju satnicu, medicinski djelatnici u HNŽ-u najavljuju generalni štrajk

SKB Mostar - Sveučilišna klinička bolnica Mostar
hercegovina.info

Medicinski djelatnici u HNŽ-u su među najlošije plaćenima u Federaciji. Već odavno traže veće satnice, a ako se one u dogledno vrijeme ne povećaju, najavljuju prosvjede.

“Ukoliko se ne uspijemo dogovoriti i  Vlada ne pristane na naše uvjete, stupit cemo u generalni štrajk do ispunjenja naših uvjeta”, kaže u izjavi za hercegovina.info predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika SKB Mostar Ivica Anić, koji je dobio reprezentativnost da predstavlja zdravstvene djelatnike u HNŽ-u pred Vladom.

Podsjeća da su resornom ministarstvu poslali izmjene i dopune kolektivnog ugovora i da očekuju da ih što skorije pozovu i zakažu datum Mirovnog vijeća. Ističe da će odluku o stupanju u generalni štrajk donijeti odmah nakon Mirovnog vijeća, ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi.

Napominje da su medicinski djelatnici u HNŽ-u  nepovoljnom položaju.

“U Federaciji se nalazimo na poraznom sedmom mjestu, a ako uzmemo u obzir da je naša županija nakon sarajevske najrazvijenija onda nismo ni na sedmom mjestu nego negdje na dnu", ističe Anić.

Iz Vlade pak ukratko poručuju da zbog epidemije nije najbolji trenutak za podizanje satnica. 

"Mi nemamo financijski pokazatelj ni koliko bi iznosilo traženo povećanje od sindikata. Kada dobijemo analizu što to jeste i koliko bi iznosilo, onda ćemo to usporediti sa našim financijskim mogućnostima, fiskalnim kapacitetom, koji je ozbiljno ugrožen, budimo realni", kazao je u izjavi federalnoj televiziji Pero Pavlović.

Kako smo u više navrata pisali medicinskim djelatnicima u HNŽ-u satnica iznosi 2.30 maraka.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.