AKCIJA VAR Tužiteljstvo zbog namještanja utakmica podignulo tri optužnice

Akcija VAR
hercegovina.info

Tužiteljstvo BiH podignulo je optužnicu za koruptivna kaznena djela u predmetu kodnog naziva 'Var' za organizirani kriminal, primanje mita, dara ili drugih oblika koristi radi namještanja nogometnih utakmica

Tužiteljstvo će u postupku tražiti oduzimanje nezakonite imovinske koristi od optuženih, te zabranu obnašanja poziva, djelatnosti i bilo kakvih dužnosti u nogometnim i natjecateljskim savezima u BiH u trajanju od pet godina.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv:

1. Vladimira Dominkovića, rođenog 1967. godine u Orašju, optužen u svojstvu odgovorne osobe u Nogometnom savezu Federacije BiH i predsjednika Povjerenstva za suce i suđenje Nogometnog saveza FBiH.
2. Ilije Živkovića, rođenog 1981. godine u Brčkom, optužen u svojstvu odgovorne osobe u Nogometnom savezu Federacije BiH i nogometnog suca A liste Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine, u Prvoj ligi Federacije BiH, za natjecateljsku sezonu 2019./2020.
3. Kenana Bajraktarevića, rođenog 1984. godine u Brčkom, optužen u svojstvu odgovorne osobe u Nogometnom savezu Federacije BiH i nogometnog suca A liste Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine, u Prvoj ligi Federacije BiH, za natjecateljsku sezonu 2019./2020.

U optužnici se navodi, da je optuženi Dominković, kao ovlaštena osoba, delegirao optužene Živkovića i Bajraktarevića za suce na određenim nogometnim utakmicama Prve lige Federacije BiH, nakon čega su od uprava i predstavnika nogometnih klubova zahtjevali i primili dar u vidu novčanih iznosa od najmanje 3000 KM pa do skoro 7000 KM po utakmici, kako bi zauzvrat utjecali na ishod utakmica, a potom nezakonitu imovinsku korist međusobno djelili.

Detaljno provedenom istragom policijskih djelatnika SIPA-e pod nadzorom tužitelja Tužiteljstva BiH, prikupljenim dokazima su zadokumentirana najmanje dva slučaja preuzimanja novca od strane optuženih, na području Čapljine i Doboja, za ishode utakmica koje su se igrale u Gabeli i Tešnju.

Tužiteljstvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka i stručnih vještaka i prezentiranjem više desetaka materijalnih dokaza.

U okviru postupka, tražit će se oduzimanje nezakonite imovinske koristi od optuženih, te zabrana obnašanja poziva, djelatnosti i bilo kakvih dužnosti u nogometnim i natjecateljskim savezima u BiH u trajanju od pet godina. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, navodi se u priopćenju iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.