AKCIJA TRANSPORTER Predložen pritvor za trojicu državljana BiH i jednog državljanina Hrvatske

Zatvor ruke
WiseGeek

Postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, nakon ispitivanja osumnjičenih, uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za četvoricu osumnjičenih koji su lišeni slobode u akciji policije MUP-a RS, po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.    

Prijedlog za određivanje mjere pritvora predložen je za osumnjičene:

- Harisa Hodžića, rođenog 1983. godine u Travniku,
- Davorina Popovića, rođenog 1980. godine u Travniku, 
- Eldina Hažbića, rođenog 1988. godine u Sarajevu, i
- Gorana Stojisavljevića, rođenog 1972. godine u Virovitici, Republika Hrvatska.
 
Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili sudionike ili ponovo počiniti kazneno djelo ili dovršiti započeto, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.
 
Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelima neovlašteni promet opojnim drogama, nedozvoljeni promet trošarinskih proizvoda te nedozvoljeno skladištenje robe.
 
Osumnjičeni koji su lišeni slobode pod istragom su i terete se da su duže vremensko razdoblje vršili međunarodno krijumčarenje i neovlašten promet opojnih droga i cigareta na područje BiH i zemalja regije. Opojnu drogu cannabis sativa L i krijumčarene cigarete su nabavljali s područja Albanije, Crne Gore, dok su opojnu drogu kokain nabavljali s područja Nizozemske, Belgije, Češke prethodno krijumčarenu iz Južne Amerike, te vršili dalju preprodaju na teritoriju BiH i zemalja EU i tako stjecali veću novčanu ili neku drugu korist za sebe. 
 
U ovom predmetu, Tužiteljstvo BiH je ostvarilo suradnju s institucijom Europola, kao i partnerskim institucijama iz više zemalja regije i EU, a u okviru obimne istrage protiv osumnjičenih za organizirani međunarodni kriminal, neovlašten promet opojnih droga i druga kaznena djela.
 
Na ročištu, koje će biti održano u Sudu BiH, postupajući tužitelj detaljno će obrazložiti prijedlog za određivanje mjere pritvora.