AKCIJA SIPA-e Uhićenja i pretresi zbog oružja i eksploziva

SIPA džip
Hercegovina.info/Ilustracija

Po nalogu Tužiteljstva BiH policijski djelatnici SIPA-e provode opsežnu operaciju na više lokacija u BiH. 

U okviru pretresa otkriveno je i zaplijenjeno oružje, eksploziv i minsko-eksplozivna sredstva, za koje se sumnja da su planirani za međunarodno krijumčarenje i nezakonite aktivnosti.

Djelujući po nalogu šefa Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA i policijski djelatnici MUP-a Zeničko - dobojske županije (ZDŽ) vrše pretrese i uhićenja na više lokacija na području Zeničko-dobojske županije, Tuzlanske županije i Sarajevske županije.

U okviru istražnih i operativnih aktivnosti, prikupljene su informacije i dokazi da su osobe koje su se ranije dovodile u vezu s radikaliziranim osobama, pribavile određenu količinu oružja i eksploziva, čija nabava i držanje građanima uopće nije dozvoljena, s namjerom da sredstva prokrijumčare u zemlje Europske unije, gdje bi bila korištena za izvršenje kriminogenih aktivnosti.

Tijekom pretresa i uhićenja otkriveno je i zaplijenjeno oružje, eksploziv i minsko-eksplozivna sredstva. Aktivnosti su realizirane u suradnji i komunikaciji s tužiteljstvom i MUP-om ZDŽ. Dalje aktivnosti provodit će se po nalogu tužitelja iz Odsjeka za terorizam, koji vodi i koordinira akciju.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u suradnji sa službenicima MUP-a Zeničko-dobojske županije i MUP-a Tuzlanske županije, 19.1. i 20.1.2021. godine, u Olovu i Kladnju lišili su slobode tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 193. Krivičnog zakona  Bosne i Hercegovine 'Neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene'.

Postupajući po naredbama Suda BiH, policijski službenici SIPA-e pretresli su stambene objekte, pokretne stvari i osobe na četiri lokacije na području Sarajevske županije, Tuzlanske i Zeničko-dobojske županije i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli lovačku pušku sa optikom, kumulativnu ručnu bombu, šest ručnih bombi M75, ručni raketni bacač, streljivo kao i druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode predate su u dalju nadležnost Tužiteljstvu BiH, navedeno je iz Ureda za informiranje SIPA-e.