AKCIJA "NEBO" SIPA uhitila pet osoba, među njima dva zapovjednika policije

SIPA džip
Hercegovina.info/Ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, danas 14.6.2021. godine realizirali su operativnu akciju kodnog naziva 'Nebo' u okviru koje je uhićeno pet osoba te su izvršeni pretresi istih te objekata i pokretnih stvari koje koriste osumnjičeni na dvije lokacije u Bosanskom Petrovcu i jednoj lokaciji u Bihaću.

Prilikom vršenja pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti i dokumentacija koji se mogu dovesti u vezu s počinjenjem kaznenog djela 'Udruživanje radi činjenja kaznenih djela' iz člana 340. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, u vezi s krivičnim djelima 'Zloupotreba položaja ili ovlaštenja' iz člana 383. stav (1), kaznenim djelom 'Krivotvorenje službene isprave' iz člana 389. i kaznenim djelom 'Primanje dara ili drugih oblika koristi' iz člana 380. stav (1) istog zakona.

Uhićene osobe će nakon kriminalističke obrade biti predane u nadležnost postupajućem tužitelju Županijskog tužiteljstva Unsko-sanske županije, pod čijim nadzorom su i realizirane navedene aktivnosti. Pomoć u realizaciji akcije pružili su policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanske županije, priopćeno je iz SIPA-e.

Iz Županijskog tužiteljstva USŽ potvrđeno je kako su uhićena dva zapovjednika policije.

“Uhićeno je pet osoba, od toga zapovjednik Policijske postaje Bihać, zapovjednik Policijske postaje Bosanski Petrovac i tri policijska službenika, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kaznena djela 'Udruživanje radi činjenja kaznenih djela', 'Zloupotreba položaja i ovlaštenja', 'Primanje dara i drugih oblika koristi', 'Krivotvorenje službene isprave'", kazala je za N1 tajnica Županijskog tužiteljstva USŽ Jasmina Husić.

Kako je navela, u ovom predmetu su provedene posebne istražne radnje u okviru kojih je audio, video i fotografski zabilježeno 66 slučajeva primopredaje mita i ukupno je dokumentirano 90 kaznenih djela korupcije.