AKCIJA 'KING' Oduzeti duhan i cigarete u vrijednosti od 288.750 KM

duhan
UNO BiH

Na području Banje Luke, službenici UNO iz svih regionalnih centara u suradnji sa službenicima SIPA-e sudjelovali su u provođenju operativnih aktivnosti pod kodnim nazivom „King“ usmjerenih na sprječavanje nezakonitosti u prodaji trošarinskih proizvoda.

U tijeku provođenja spomenutih operativnih aktivnosti kod više fizičkih osoba pronađeno je i privremeno oduzeto ukupno 27.283 kutije cigareta i 350,7 kg rezanog duhana, kao i mašina za punjenje cigareta. Oduzeti duhan i cigarete nisu bili obilježeni trošarinskim markicama UNO, a ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 232.000 KM, priopćeno je iz UNO BiH.

Postupajući u okviru prethodno pribavljenih obavještajnih saznanja kao i prijava građana, ovlašteni službenici UNO iz svih regionalnih centara izvršili su operativne provjere primjene Zakona o trošarinama u BiH na teritoriju Banje Luke, Trebinja, Zenice i Tuzle. Tom prilikom su na više lokacija kod većeg broja fizičkih osoba pronašli 132,5 kg rezanog duhana, 4.971 kutiju cigareta i 3.840 komada ručno motanih cigareta. Predmetna roba nije bila na propisan način obilježena trošarinskim markicama UNO, a vrijednost iste se procjenjuje na iznos od 56.750 KM.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju trošarinskih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.