AKCIJA "FALCON" Otkrivena kriminalna grupa koja je pravila kaos po Sarajevu

MUP ŽS policija
Ilsutracija/MUP ŽS

U okviru strateškog opredjeljenja Uprave policije MUP-a Sarajevske županije u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Sarajevske županije, policijski službenici Uprave policije proveli su akciju kodnog naziva “Falcon”, u okviru koje su identificirali i zadokumentirali organiziranu kriminalnu grupu koja je na području ŽS počinila više kaznenih djela na štetu više pravnih i fizičkih osoba, priopćeno je danas iz MUP-a ŽS.

Tom prilikom uhićeni su; T.Š. rođen 1998. godine u Veroni, A.R., rođen 1999. godine u Sarajevu, M.B. rođen 1996. godine u Sarajevu, A.A. rođen 1996. godine u Sarajevu, E.T. rođen 1998. godine u Sarajevu i A.T. rođen 2000. godine u Sarajevu, dok se N.R., rođen 1978. godine u Prijepolju, nastanjen u Sarajevu, trenutno nalazi na hospitalizaciji na UKC u Sarajevu, zbog ozljeda zadobivenih uslijed upotrebe vatrenog oružja na području općine Stari Grad Sarajevo, dana 04.12.2022.godine.

Osim spomenutih osoba policijski službenici su raspisali operativnu potragu za još tri osobe, čiji identitet je poznat policiji, a nalaze se u bijegu.

Navedene osobe su osumnjičene za izvršenje kaznenih djela; Organizirani kriminal u vezNeovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, Nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, Izazivanje opće opasnosti), Paljevina i Oštećenje tuđe stvari KZ F BiH i člana 74. ZONDINOM-a ŽS.

Po Naredbi Općinskog suda u Sarajevu i pod nadzorom Županijskog tužiteljstva ŽS izvršeno je više pretresa stambenih objekata na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva, kojom prilikom su pronađeni i privremeno oduzetu predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem kaznenih djela.

Organizirana grupa je u proteklom razdoblju vršila neovlaštenu nabavku, transport i prodaju narkotičkih sredstava, a potom s ciljem obračuna s drugim organiziranim grupama i osobama koja se bave vršenjem sličnih kaznenih djela, izvršila više kaznenih djela na štetu fizičkih i pravnih osoba na način da su od, njima poznatih osoba, nabavljala i aktivirala nepoznate eksplozivne i druge naprave na stambenim i poslovnim prostorima, te počinila više kaznenih djela oštećenja i paljevine pokretne i nepokretne imovine fizičkih i pravnih osoba, kao i upotrebom vatrenog oružja.

Nakon završene kriminalističke obrade osobe T.Š., A.R. i A.A. su uz izvješće o počinjenim kaznenim djelima predana u daljnju nadležnost Županijskog tužiteljstva ŽS, dok su: M.B., E.T. i A.T. otpušteni iz službenih prostorija, a policijski službenici nastavljaju rad na pronalasku osoba koja se nalaze u bijegu.

Napominjemo da su policijski službenici u okviru aktivnosti na rasvjetljavanju i dokumentiranju kaznenih djela izazivanja opće opasnosti i oštećenja tuđe stvari aktiviranjem nepoznatih eksplozivnih naprava, identificirali i uhitili: E.M., H.P. i I.H., svi nastanjeni u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da su aktiviranjem dvije nepoznate eksplozivne naprave dana 13.12.2022.godine u Ulici Zmaja od Bosne oštetili ugostiteljski objekt “Square 48”.

Nakon završene kriminalističke obrade, po uputi dežurnog tužiteljaŽupanijskog tužiteljstva ŽS, navedene osobe E.M., H.P. i I.H. su otpuštene iz službenih prostorija, dok će Izvješće o počinjenim kaznenim djelima nadležnom tužiteljstvu biti dostavljen redovnim putem.