'AJMO MALO O KORUPCIJI Samo 1 od 10 javnih nabavki je 'čista', općina Čitluk najtransparentnija u državi

Općina Čitluk Pratimo tendere

Općina Čitluk, prema ocjeni platforme 'Pratimo tendere', danas je u Sarajevu dobila zelenu zastavicu, odnosno priznanje za najtransparentniju općinu kada je riječ o javnim nabavkama. Nagrada je dodijeljena nakon što su u okviru Centra za razvoj medija i analize predstavljeni rezultati monitoringa izvješća o postupcima javnih nabavki putem portala pratimotendere.ba.

"Korupcija je najbitnija tema u Bosni i Hercegovini, kolege iz 'Pratimo tendere' su u prošloj godini prekontrolirale preko 8 tisuća javnih nabavki i ukazali na što mi trošimo javna sredstva. Podaci do kojih smo došli su katastrofalni, sama činjenica da, kad izvučete 10 javnih nabavki samo 1 se može smatrati da nije riskantna, odnosno da se nije nekom pogodovalo. Ostalih 9 imaju jako veliku vjerojatnost da je tu urađena neka malverzacija i to je podataka koji nas zaista treba zabrinjavati. Zašto nas treba zabrinjavati? Ne možemo najpreciznije odrediti, ali recimo da je to 10 posto javnih nabavki koje se provode u Bosni i Herecgovini, neka okvirna suma od tih nabavki bi bila oko 300 milijuna maraka. Sad zamislite, od tih 300-njak milijuna maraka samo oko 27 milijuna je na natječajima prošlo uredno, da nije bilo srednjeg ili visokog rizika", rekao je Eldin Karić, direktor CRMA.

Općina Čitluk Pratimo tendere

Zakon se zaobilazi na sve moguće načine, netransparentnost zalazi u sve pore javnih nabavki.

"Moram se osvrnuti na dva aspekta našeg izvješća, a posebnu cjelinu smo posvetili direktnim sporazumima koji su specifični. Od 7.219 nabavki koje smo označili kao riskantne, odnosno, kojima je dodijeljena crvena ili žuta zastavica, pogodne su za napraviti istraživačke priče o nabavkama i poslovanjima koji su zlouporabljeni. Najčešće zlouporabe su diskriminatorne tehničke specifikacije u natječajnoj specifikaciji za nabavu vozila, diskriminatorni uvjeti kod IT usluga, sukob interesa u javnim nabavkama, nabavke za koje ugovorni organi imaju vlastite kapacitete, nabavka goriva, netransparentne i nesvrsishodne usluge planiranja, zlouporaba javnih sredstava za financiranje sportskih udruga ili nevladinih organizacija te slučajevi gdje vrijednost ponude značajno premašuje procijenjenu vrijednost", istaknuo je Slobodan Golubović, urednik portala 'Pratimo tendere' koji prati rad javnih nabavki u Bosni i Hercegovini.

Posebna problematika je kod direktnih sporazuma između ugovornih strana koji ne moraju prolaziti kroz natječajnu proceduru.

"Ne postoji zakonska obaveza da se ti sporazumi objave na stranicama javnih nabavki. To su sporazumi od 1 KM do 6.000 KM, no kad se radila jedna analiza, pokazalo je da se dugoročno može i tu izvlačiti novac. Ukupan broj jabnih nabavki je oko 200 tisuća, a pola od toga, odnosno 50% su direktni sporazumi koji ne moraju proći natječajnu proceduru. Na godišnjoj razini, oko 135 milijuna maraka godišnje se troši preko direktnih sporazuma, a upravo oni su se pokazali kao jedan od netransparentnijih oblika javne nabavke zbog raznih zlouporaba.

Općina Čitluk Pratimo tendere

Da nije sve tako crno i da se ipak može raditi transparentno i biti otvoren za konkurentnost pokazala je, prema CRMA, općina Čitluk koja je dobila zelenu zastavicu za visoku razionu profesionalizma.

"Drago mi je da smo baš mi od 500 javnih poduzeća, ustanova, institucija koji radimo u zakonskom okviru javnih nabavki uspjeli dobiti ovo priznanje", kazao je Mario Rozić, pomoćnik načelnika Marina Radišića, dok se njegova nazočna kolegica Natalija Paradžik dovezala kratko na pitanje novinara kako oni to uspijevaju u svojoj općini te kazala da zapravo samo rade svoj posao.

Zakon je zakon.

"Gledajte, natječajna dokumentacije je zakon. Kad ju vi kreirate jednom, ona postaje zakon. Sve javne nabavke koje vršimo objavljene su na našim stranicama i portalu javnih nabavki, svi koji žele mogu se prijaviti na određeni natječaj", zaključio je Rozić.


Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.